Velikonočni kolački mame Ivane

Velikonočni kolački

Tradicionalni velikonočni kolački so narejeni iz t.i. boljšega testa.  V preteklosti so jih gospodinje spekle najmanj toliko, kot je bilo pri hiši otrok, da je vsak dobil svoj kolaček s pirhom.Ta lepa navada se pri nas doma ohranja še danes, saj mama vsako leto naredi velikonočne kolačke in jih razdeli svojim, sedaj že odraslim, vnukom. Poleg pa obvezno dobimo še pirh ter čokoladna jajčka.

Poglejte si tudi recept najboljše velikonočne šunke v testu~ TUKAJ.

 

Velikonočni kolački

 

Ker mi je kot bodoči etnologinji ohranjanje navad zelo pomembno, sem jo prosila, če nauči še mene, da tradicija ne bo šla v pozabo. Sicer sem pomagala samo pri pripravi testa, ker sem pri pletenju morala fotografirati, ampak sem vsaj na koncu, iz ostankov testa, naredila svojo prvo mini potičko. Drugo leto pa se kolačkov lotim tudi sama.

Sestavine za 3 velikonočne kolačke:

* 1/2 kg moke (uporabili sva pol pirine in pol bele)
* 1 celo jajce
* 1 rumenjak
* 1 žlica ruma
* 2-3 žlice sladkorja
* 2 ščepca soli
* 1,5 dcl mleka
* 20-30g masla
* limonina lupinica 1/2 limone

* 1/2 kocke kvasa
* 1/2 dcl mleka
*ščep sladkorja

Babičini velikonočni kolački

 

Postopek priprave velikonočnih kolačkov:

  1.  Najprej naredimo kvasec. V toplo mleko damo ščep sladkorja ter polovico kocke kvasa in počakamo, da kvasovke opravijo svoje delo. Mama je pustila kvasec stati približno pol ure.
  2. Potem v posodo stresemo moko. Mama vedno uporabi navadno belo, sedaj pa sva uporabili pol bele in pol domače pirine moke. Dodamo še sol, sladkor, limonino lupinico ter rum, nato pa v sredino naredimo jamico in vanjo damo eno celo jajce ter en rumenjak. Sestavine počasi mešamo, od sredine proti zunanjemu robu ter zraven dolivamo mleko. Mleko dodajamo po občutku, da ni niti preveč suho niti premokro. Na koncu dodamo še stopljeno maslo. Spet ga dodajamo po občutku. Toliko, da nam gre testo lepo z dlani in da se lepo mesi. Končno testo mora biti mehko.
  3. Razdelimo ga na tri hlebčke, ki jih na toplem pustimo počivati 30 minut.
  4. Iz rahlo vzhajanih hlebčkov spletemo kito iz treh trakov in jo oblikujemo v krog. Pazimo, da ni luknja za jajce premajhna oz. prevelika. Za lažjo predstavo si poglejte spodnje fotografije priprave.
  5. Kolačke premažemo z razžvrkljanim jajcem ter jih pečemo na 170°-180° C približno 30 minut. Mama jih je pekla v “šporhetu”, tako da vam priporočam, da jih med peko malo preverjate, da ne bodo preveč ali pa premalo pečeni. Morajo imeti lepo zlato-rjavo barvo.
  6.  Pečene premažite z malo masla.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.Velikonočni kolački

Moja prva velikonočna šunka v testu. Recept najdete TUKAJ.

Velikonočna šunka v testu

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Velikonočni kolački
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

One thought on “Velikonočni kolački mame Ivane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja