Jogurtova torta z borovnicami

Jogurtova torta z borovnicami

Najboljša poletna torta brez peke! Gotovo bo všeč vsem, ki obožujete mojo breskovo torto z grškim jogurtom (klik za recept). Jogurtova torta z borovnicami ji je precej podobna, saj obe sestavlja lahka in sveža krema iz grškega jogurta, ki se lahko nadomesti tudi z navadnim čvrstim jogurtom. Borovničeva je poleg tega še brez peke, tako da je idealna za pripravo v teh vročih dneh, ko se večinoma vsi, izogibamo uporabe pečice. Za pripravo potrebujemo približno pol ure (plus hlajenje v hladilniku). Ker je tako preprosta jo lahko pripravite tudi na morju, ko vam “pade cukr”. Po želji lahko borovnice zamenjate s svežimi malinami, jagodami, ribezom, robidami…

Jogurtova torta z borovnicami

Jogurtova torta z borovnicami

 

Količina sestavin je za premer 18 cm. Za torto premera 26 cm sestavine podvojite.

Sestavine za piškotno podlago:

 • 150 g piškotov (masleni, polnozrnati…)
 • 80 g masla

Sestavine za jogurtovo kremo z borovnicami:

 • 400 g grškega jogurta
 • 100 g kisle smetane
 • 20 g sladkorja v prahu
 • 20 g vanilijevega sladkorja
 • 1 čajna žlička kvalitetnega vanilijevega ekstrata
 • limonina lupinica
 • 200 ml sladke smetane
 • 10 g želatine (lističev ali mlete bele)
 • 300 g ameriških borovnic (lahko tudi gozdne)

Jogurtova torta z borovnicami

Postopek priprave jogurtove torte z borovnicami: 

 1.  Piškote zmeljemo v drobtine, dodamo stopljeno maslo, zmešamo in potlačimo na dno pekača. Lahko si pomagamo s pripomočkom za tlačenje krompirja, obvezno pa na dno dodamo še peki papir, da torto lažje spravimo iz pekača.
 2. Pekač postavimo v hladilnik in se lotimo priprave kreme.
 3. Za kremo zmešamo skupaj grški jogurt, kislo smetano, sladkor, vanilijev ekstrat in limonino lupinico.
 4. Želatino pripravimo po navodilih na hrbtni strani vrečke. Stopimo jo z dvema žlicama jogurtove kreme in vse skupaj dobro vmešamo v kremo.
 5. Na koncu kremi narahlo z lopatko primešamo še stepeno sladko smetano.
 6. Sledi okušanje kreme in po potrebi prilagajanje sestavin. Več sladkorja, več smetane, še malo limonine lupinice… Po želji in okusu.
 7. Polovico kreme nadevamo v tortni obroč in jo nato na gosto obložimo z borovnicami ter prekrijemo z drugo polovico kreme. Po želji lahko borovnice tudi vmešamo v kremo.
 8. Najbolje je, da damo jogurtovo torto z borovnicami v hladilnik kar čez noč ali pa vsaj za kakšnih 5 ur, da se krema dobro strdi in ohladi.
 9. Ohlajeno torto okrasimo s stepeno sladko smetano, borovnicami in listi mete.

Opombe:

 • Jaz sem uporabila samo 5 g mlete bele želatine, ampak se mi je torta po 1 uri na toplem oz. na sobni temperaturi začela malo posedati. Zato sem v receptu količino povečala na 10 g.
 • Če uporabite zamrznjeno jagodičevje ga morate prej odtajati, da vsa odvečna voda odteče in prilagoditi količino želatine.

 

Nove recepte spremljajte na FB strani Leaneen ali na mojem Instagramu.

 

Jogurtova torta z borovnicami

Jogurtova torta z borovnicami

Summary
recipe image
Recipe Name
Jogurtova torta z borovnicami brez peke
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

2 thoughts on “Jogurtova torta z borovnicami

  1. Živijo! To je moj recept in če mi piškotna podlaga ne bi bila všeč, potem ga gotovo ne bi objavila oziroma bi ga spremenila. Glede na to, da je piškotna podlaga, sestavine še vedno lahko prilagodite svojemu okusu, spremenite razmerje ali dodate še kakšno sestavino. Trdota je malo odvisna tudi od tega, katere piškote uporabite. Pri rezanju pa je odvisno tudi od noža, s katerim se reže, spretnosti in temperature torte. Meni je bila všeč taka, kot je. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja