Babičini medenjaki

Recept za babičine medenjake je še eden izmed naših družinskih receptov. Tako kot ostali njeni recepti tudi ta zahteva kar nekaj truda in je primer za tiste, ki s peko že imajo nekaj izkušenj. Ker priprava ni najlažja jih vedno pečeta moja mami ali babica. Enkrat pa se jih zagotovo lotim tudi sama. Medenjaki so hrustljavi, ampak ne pretrdi. Sama nisem pretirana ljubiteljica medenjakov, še posebej mi niso všeč mehki medenjaki, tako da so te edini, ki so mi všeč.

DSC_0526

Sestavine:
* 350 g moke
* 1/2 žličke sode bikarbone
* 100 g margarine
* 3 žlice tekočega kostanjevega medu (že kupljen mora biti tekoč, ker se ga ne sme segrevati)
* 2 jajci
* 200 g sladkorja
* 100 g mletih orehov

Postopek priprave:
Najprej zmešamo moko in sodo bikarbono, nato pa dodamo še ostale sestavine. Zgnetemo v kepo in pustimo testo počivati najmanj eno uro, najbolje pa kar čez noč.
Največ potrpljenja boste potrebovali pri valjanju testa, saj je zaradi medu zelo lepljivo in “pocasto”. Najbolje je, če testo valjate med dvema peki papirjema, ker če površino preveč pomokate potem tudi, ko so pečeni, ostanejo polni moke.
Pred peko jih premažemo z rahlo stepenim beljakom in na vrh dodamo košček oreha. Tokrat sem pečene prvič okrasila z royal icingom in ker sem maso delala po občutku nikakor nisem dobila popolne gostote. Kot je razvidno s fotografij bo potrebno še veliko vaje, da bodo res lepi.

DSC_0534

DSC_0538

4 thoughts on “Babičini medenjaki

 1. Živjo!

  Imam eno vprašanje glede recepta. Med je prej potrebno segreti?

  Hvala in lp, Mateja

  1. Živjo!

   Ne, medu se ne sme segrevati, mora pa biti tekoč. V poštev ne pridejo tisti, ki so čisto trdi. Mami navadno uporabi kostanjev med.

   Lep večer,
   Nina

Comments are closed.