Kurentovanje

Letos sem se prvič udeležila ptujskega Kurentovanja. Na Ptuj smo odšli v nedeljo že zgodaj dopoldne, da bi si zagotovili čim boljše mesto za ogled povorke. Čeprav sem na mrazu stala 5 ur je bilo odlično! Kurentovanje je zagotovo ena izmed stvari, ki bi jo moral, najmanj enkrat v življenju, doživeti vsak Slovenec.

Ptujski karneval (23 of 48)Okrašeno staro mestno jedro.

Kurentovanje
Kurentovanje je tradicionalni dogodek na Ptuju, našem najstarejšem mestu, ki se odvija v pustnem času in na katerem se zvrstijo številne povorke, etnografske in karnevalske, koncerti, plesi v maskah itd. Letošnje Kurentovanje je bilo že 56.

Ptujski karneval (1 of 48)Ptujski karneval (4 of 48)

Kurent
Kurent ali korant je najznačilnejši in najbolj priljubljen pustni lik iz Ptuja. Po starem verovanju naj bi bil kurent demon, ki je preganjal zimo in vabil v deželo pomlad. Danes je sicer izgubil svojo magično moč, vendar je v njem še vedno nekaj skrivnostnega in mogočnega.
Več o kurentih bom napisala po obisku “kurentove delavnice”, ki ga planiram v bližnji prihodnosti.

Najbolj so me navdušili ravno kurenti. Naj bi jih bilo več kot 500 in njihov sprevod je trajal gotovo kakšnih 20 minut. Noro! Občudujem ljudi, ki s tako težko opravo skačejo in tečejo naokoli. Ker sem vsa nasmejala stala v prvi vrsti, s fotoaparatom v roki, sem bila deležna tudi veliko njihove pozornosti. Dva kurenta sta me celo objela in tako še povečala moje navdušenje.

Ptujski karneval (3 of 48)Ptujski karneval (6 of 48)Ptujski karneval (18 of 48)Ptujski karneval (2 of 48)
Ptujski karneval (17 of 48)Ptujski karneval (7 of 48)
Ptujski karneval (8 of 48)Med kurenti je bil tudi Dejan Zavec.

Kako mi je hudič ukradel šal
Poleg kurentov so tudi hudiči, ki naj bi skrbeli za nemoten obhod in delovanje skupine kurentov. Znano je, da kurenti zbirajo žepne robčke, da bi bili pri dekletih bolj priljubljeni, hudiči pa očitno zbirajo šale. Ker sem pritegnila kar nekaj njihove pozornosti je do mene pristopil hudič in si zaželel moj šal. Seveda mu ga nisem hotela dati, saj je bil moj najljubši, ampak je “težil” toliko časa, da ga je na koncu sam povlekel z mojega vratu. Prigoda, ki si jo bom za vedno zapomnila. Naslednjič pa s seboj zagotovo ne pozabim vzeti žepnih robčkov.

Dornavski cigani
Lokalna posebnost so tudi cigani iz Dornave na Ptujskem polju, v katere se že nekaj desetletij našemijo skorajda vsi vaščani. So znan pustni lik v domačem okolju in tudi drugod po Sloveniji.

Začetek njihovega delovanja sega v leto 1961, ko se je na pobudo domačina Franca Peteršiča, na ptujski pustni povorki prvič predstavila skupina ciganov iz Dornave .
Pripeljali so se z dvema vozoma in že takrat zbudili veliko pozornost. Oblečeni so bili v stara oblačila, ženske so imele na glavah kite, spletene iz črno pobarvane konoplje. Moški pa so imeli iz konoplje narejene brke. Obraze so si pobarvali s kavo, kar jim je dalo značilno svetlo rjavo barvo.

Danes delujejo v okviru društva TED Lükari. Prisotne so vse starostne skupine, od najmlajših do najstarejših. Oblečeni v zanimiva, živobarvna oblačila, opremljena z najrazličnejšimi rekviziti vzbujajo pozornost kjerkoli se predstavljajo. Spremljajo jih muzikantje, ki se jih je prijel naziv Trio Cigo in igrajo harmoniko, kitaro in berdo, zraven pa veselo prepevajo.

Bili so mi skoraj tako všeč kot kurenti. Predvsem zaradi pesmi, ki gre nekako tako “Marko, Marko sunce ti je žarko…” Pesem gre res hitro v uho in se mi je pela še naslednjih nekaj dni, da ne govorim o tem, da sem jo poslušala tudi po večkrat na dan. Za ogled pesmi kliknite tukaj.

Ptujski karneval (34 of 48)
Ptujski karneval (30 of 48)Ptujski karneval (29 of 48)Ptujski karneval (36 of 48)Ptujski karneval (31 of 48)Ptujski karneval (35 of 48)
Ptujski karneval (32 of 48)Ptujski karneval (33 of 48)

Ostali etnografski liki, ki so se mi najbolj vtisnili v spomin so še pokači, orači in kopjaši.
Veliko je bilo tudi zanimivih etnografskih likov iz tujih držav.

Ptujski karneval (20 of 48)Ptujski karneval (21 of 48)Ptujski karneval (22 of 48)
Ptujski karneval (27 of 48)

Poznam kar nekaj ljudi, ki imajo strah pred maškarami in se ne marajo našemiti, meni pa je bilo to že od nekdaj všeč. Letos pa sem prvič videla pustne like za katere bi lahko rekla, da me je ob pogledu na njih postalo vsaj malo strah. Če se ne motim so to nemški etnografski liki.

Ptujski karneval (25 of 48)

Fantastične so tudi vsi ostali karnevalski liki! Koliko truda, priprav, dela in materiala je potrebnega, da “opremiš” celotno skupino. Res vredno ogleda!

Ptujski karneval (37 of 48)Ptujski karneval (39 of 48)Ptujski karneval (41 of 48)Ptujski karneval (42 of 48)Ptujski karneval (43 of 48)Ptujski karneval (44 of 48)Ptujski karneval (46 of 48)Ptujski karneval (47 of 48)Ptujski karneval (48 of 48)

Vir: http://www.kurentovanje.net/ in http://www.ted-lukari.si/