Gregorjevo

Gregorjevo praznujemo 12. marca in ga velikokrat povezujemo z zaljubljenci, verjetno pa ste že slišali, da mu pravijo tudi slovensko valentinovo. Meni je ta praznik bolj všeč kot valentinovo, ki je postalo popolnoma skomercializirano.

Ko je veljal še stari julijanski koledar, je sv. Gregor godoval prav na dan začetka pomladi. S spremembo koledarskega sistema pa se je gregorjevo premaknilo, zato ga sedaj praznujejo 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan.

Gregorjevo so šteli za prvi pomladni dan, ker se takrat narava že začne prebujati, pihljajo tople sapice, vedno več je sončnih dni in ptički veselo žvrgolijo, ker čutijo pomlad v zraku- od tod tudi govorica, da se na gregorjevo “ptički ženijo”. Poznan pa je tudi rek, da tistega ptiča, ki ga samska ženska na gregorjevo prvega vidi, takšen naj bi bil njen mož.

Včasih se je takrat pričelo tudi spomladansko delo, kot je npr. oranje. Dan se podaljša, zato obrtnikom ni bilo več treba delati ob umetni svetlobi.

16165617134_9aaed760f1_hFoto: Vasja Ambrožič

Tržič
Čevljarji in drugi obrtniki v Tržiču so konec dela ob luči proslavili tako, da so zažgali kres in metle, ki so jih nato vrteli v krogih in osmicah, potem pa še goreče pometali v vodo. Spet drugi so naredili papirnate ladjice, hišice in cerkvice, vanje postavili sveče ter jih spustili po vodi. S tem so naznanjali prihod vesele pomladi. Od tod tudi rek, da sv. Gregorluč v vodo vrže”.
Ta večstoletni običaj so skozi vsa leta ohranjali predvsem na Gorenjskem (Kropa,  Kamna Gorica) in ga še danes ohranjajo tako, da ob mraku 11. marca spuščajo ladjice oz. “gregorčke”.

V zadnjih letih ta običaj ponovno oživljajo tudi v drugih slovenskih krajih. Spuščanje gregorčkov poteka tudi v moji okolici in letos sem prvič sodelovala kot prostovoljka preko Prepleta. Dogodek organizirajo Zavod Drevored,  Preplet– društvo za ustvarjalno skupnost, VVZ Kekec in taborniki Rodu Louis Adamič Grosuplje. Ob 17h je v OŠ Brinje potekala delavnica, kjer so si lahko otroci iz naravnih materialov izdelali gregorčke, ob 18h pa se je začelo spuščanje ob okrašenem nabrežju Grosupeljščice. S celotno organizacijo in  okrasitvijo nabrežja so se prostovoljci zelo potrudili, tako da je bil dogodek prava paša za oči.

DSC_1251Preplet (1 of 2)-2Preplet (2 of 2)-2

In kot bodoča etnologinja sem res vesela, da taki lepi običaji ne gredo v pozabo, temveč se izročilo naših predhodnikov ohranja še naprej.

Ob gregorjevem pa sem pripravila tudi božansko sladico~ zaljubljene mini pite. Recept najdete tukaj.

Povzeto po: Niko Kuret, Praznično leto Slovencev