Jagodno-malinov crumble

Ker je nedelja dan za sladkanje sem danes pripravila jagodno-malinov crumble oz. drobljenec. Crumble je sladica s hrustljavim vrhom pod katerim se skriva vroče sadje. Uporabite lahko katerokoli sadje, tudi zmrznejo, tako da je to super ideja takrat, ko imate doma veliko sadja in ne veste kaj bi z njim. Tudi pri hrustljavem vrhnjem delu se lahko prepustite domišljiji. Jaz sem uporabila ovsene kosmiče, moko, kokos, sladkor in maslo. Lahko uporabite tudi oreščke, mandljeve lističe ipd.

Jagodni crumble (4 of 4)

Prvič pa sem v sladici uporabila tudi naravno sladilo Sukrin, ki je brez energijske vrednosti, ima glikemični indeks 0 in ne dviguje krvnevega sladkorja.. Tako da smo to sladico pojedli brez slabe vesti, saj je bila brez dodanega sladkorja.

Tudi če nimate Sukrina je drobljenec lahko skoraj brezgrešen oziroma veliko boljša izbira kot katera druga sladica. V tem primeru uporabite malo večjo količino jagod, brez malin, ker so kisle ter izpustite limonin sok. Za pripravo vrhnje plasti pa lahko uporabite pol manj sladkorja.

Sestavine (pekač velikosti 26×16 cm): 
* 120g ovsenih kosmičev
* 120g moke (uporabila sem pirino)
* 100g Sukrina (ali navadnega sladkorja)
* 100g mrzlega masla
* 2 žlici kokosa
* 1 čajna žlička cimeta

* 500g jagod in malin
* 3 žlice Sukrina
* 1 žlica limonine soka
* 1 žlica gustina oz. koruznega škroba

Postopek priprave:
Z rokami zmešamo ovsene kosmiče, moko, kokos, cimet, sladkor ter maslo, da dobimo grudice oziroma drobtine.

Jagode in maline zmešamo s sladkorjem in limonin sokom ter jih razporedimo po dnu pekača. Dodala sem še žlico gustina, da ne bi bilo preveč mokro, saj sem uporabila zmrznjeno sadje. Na vrh sadja dodamo “drobtinice”.

Pečemo približno 30 minut na 180°C. Drobljenec je pečen, ko na vrhu zgleda hrustljav in rahlo rjave barve.

Postrežemo ga lahko s kepico sladoleda. Meni so žal sladoled pojedli še preden sem uspela sladico fotografirati.

Jagodni crumble (2 of 4)Jagodni crumble (1 of 4)