Pica na glineni plošči

Pica na glineni plošči

Ste že slišali za glineno pekovsko ploščo? To je odličen domač, slovenski izdelek, ki vsako pečico spremeni v krušno peč. Iz zdravilne gline jo ročno izdeluje družinsko podjetje iz Komende, ki ima kar 65-letno tradicijo.

Pica na glineni plošči

Kako uporabljamo glineno ploščo?
Ploščo položimo v hladno pečico in jo prižgemo. Ko pečica doseže želeno temperaturo, pustimo da se plošča segreva še 15 minut, da je res dobro segreta. Jed položimo na ploščo brez da bi jo jemali iz pečice. Po končani peki pustimo ploščo v pečici, da se ohladi. Ne smemo je takoj vzeti iz pečice, saj bi zaradi velike temperaturne razlike lahko počila, tako kot ostale keramične posode. Če s ploščo lepo ravnamo naj bi vzdržala tudi več kot 60 let.

Čiščenje glinene plošče
Pri čiščenju ne smemo uporabljati detergentov, saj se le ti lahko absorbirajo v ploščo. Jaz jo očistim kar z mokro krpo, lahko pa uporabimo tudi gobico za čiščenje porcelana in keramike. Malo me moti edino to, da se določeni madeži ne očistijo popolnoma, ampak tako pač je pri glinenih ploščah.

Pica na glineni plošči

Moje mnenje o glineni plošči
Sedaj, ko sem jo že nekajkrat testirala, lahko končno napišem tudi mnenje. Plošča se odlično obnese, saj lahko doma pripravim jedi, ki izgledajo in imajo okus kot tiste pečene v krušni peči. Tudi uporaba ni preveč komplicirana.
Na začetku sem sicer imela nekaj težav, da sem jed spravila na ploščo in s plošče, ampak sem sedaj naštudirala način, ki odlično funkcionira. Plošče namreč ne smemo jemati iz pečice, zato moramo jed položiti na vročo ploščo v pečici. Pri pici to naredim tako, da pico razvaljam in obložim na peki papirju, potem pa vzamem pekač od pečice, ga obrnem na hrbtno stran, peki papir povlečem na pekač in nato ga povlečem s pekača na ploščo. Enako naredim, ko je jed pečena. Mogoče se bere zelo komplicirano, ampak ni. Če želite pa lahko kupite lopar, ki bo celotno zadevo zelo olajšal.
Gotovo pa se pri uporabi plošče porabi več elektrike, saj jo je potrebno dobro segreti, zato jaz naenkrat pripravim več stvari, tako da jo kar se da dobro izkoristim. Ravno prejšnji teden sem najprej spekla kruh in nato še pico za kosilo.
Plošča me je prijetno presenetila pri peki kruha, saj je bil sredina zelo mehka, skorja pa ravno prav hrustljava. Peke pice brez plošče pa si sploh več ne predstavljam, saj je pica pečena v dobrih 5 minutah. Lahko rečem, da mi je plošča zelo všeč in njen nakup priporočam!

Če si želite izvedeti še več o glineni plošči pa odklikajte na njihovo spletno stran~ www.plošča.si

Pica na glineni plošči

Kot lahko vidite je skorja na pici perfektna! Brez uporabe glinene plošče mi še nikoli ni uspela tako dobra. Pri pripravi pice sem uporabila moj recept za hitro testo brez vzhajanja. Najdete ga TUKAJ.

Nove recepte lahko spremljate tudi z všečkanjem Facebook strani Leaneen ali na mojem Instagram profilu.

Pica na glineni plošči

Summary
recipe image
Recipe Name
Pica na glineni plošči
Published On
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

4 thoughts on “Pica na glineni plošči

  1. Pozdravljena, ravno sem kupila podobno ploščo. Zelo dober nasvet kako pico spraviti na ploščo, zanima pa me, ali peki papir ostane do konca peke pod pico ali se ga vzame po parih minutah stran, da je še dno hrustljavo? Tak nasvet sem dobil jaz, ko sem kupila ploščo.
    Hvala za odogovor.
    Andreja

    1. Pozdravljeni!

      Jaz ga navadno odstranim po nekaj minutah peke, ampak sem zaradi tega ploščo kar precej zamazala in ko je enkrat umazana, se je ne da več očistiti, da bi bila taka kot na začetku. 🙂

Comments are closed.