Rižota iz treh žit s piščančjim mesom

Rižota s piščančjim mesom

Moja mami ima preprost in okusen recept za hitro pripravljeno rižoto iz treh žit s piščančjim mesom. Po tem receptu je meni najboljša. Potrebno je samo prepražiti čebulo, zelenjavo in meso, dodati riž, vse skupaj zaliti z vodo in pasiranim paradižnikom, začiniti in pustiti približno 30 minut, da se skuha. Nič ni potrebno mešati ali dodajati tekočine. Je pa res, da ni kremasta, saj v njej ni masla ali sira, ki sta skoraj stalnica pri kremastih italijanskih rižotah.

Velikokrat sestavine (čebulo, korenje, grah, meso) že predhodno prepražim, zaprem v manjšo Statusovo posodo in zamrznem. Uporabim jih takrat, ko pridem pozno domov in sem preveč utrujena, da bi še kuhala. Sestavine samo odtajam, dodam riž, pasiran paradižnik, vodo, začimbe in okusna rižota s piščančjim mesom je na mizi že čez 30 minut. Ker pa je ravno čas dopustov si jo lahko v naprej pripravite tudi za na morje in jo tam samo dokončate ter tako prihranite dragocen čas za uživanje.

Rižota s piščančjim mesom

Rižoto s piščančjim mesom pa si velikokrat vzamem tudi za kosilo v službo. To je ena izmed redkih stvari, ki jo brez problema jem tudi hladno. S seboj jo nesem v Statusovi vakuumski posodi.

Nekaj o podjetju Status ste si na mojem blogu lahko prebrali že pri receptu za pripravo domačega čipsa (klik za recept). Danes pa vam želim predstaviti še njihove vakuumske posode. Jih že poznate?

Zakaj uporabljati vakuumske posode?
Shranjevanje v vakuum nam omogoča pripravo hrane v naprej, brez skrbi, da bi le-ta izgubila hranilne vrednosti. Tako lahko na naraven način podaljšamo obstojnost živil, saj se v vakuumu vitamini in minerali bolje ohranijo, ker ni prisotnega kisika, ki pospešuje oksidacijo živil. Poleg tega pa nam tudi olajšajo načrtovanje obrokov, saj lahko veliko jedi pripravimo že v naprej.

Poleg shranjevanja so super tudi za mariniranje, saj se pri vakuumskem shranjevanju pore živil odprejo in marinada lažje vstopi v meso, zato se čas priprave skrajša. Uporabljajo se lahko tudi za peko v pečici. Ravno to, da se lahko uporabljajo na toliko različnih načinov je tisto, kar je mene pri njihovih vakuumskih posodah najbolj pritegnilo. Ponudbo si lahko ogledate TUKAJ.

Kako jih uporabljati?
Uporaba je povsem preprosta. Jaz se si na Youtubu pogledala njihov video (klik za video), kjer je postopek uporabe zelo nazorno prikazan.

Rižota s piščančjim mesom

Količina sestavin je za 2-3 osebe.

Sestavine za preprosto rižoto s piščančjim mesom:

 • olje
 • 1 čebula
 • 200 g piščančjega fileja
 • 1 večje korenje
 • 100 g graha
 • 100 ml pasiranega paradižnika/paradižnikovega soka
 • 200 ml riža (3 žita znamke Zlato polje)
 • 500-550 ml vode
 • sol
 • začimbe ali bio zelenjavna kocka

Postopek priprave rižote s piščančjim mesom:

 1. Segrejemo olje in na njem prepražimo sesekljano čebulo.
 2. Dodamo korenje narezano na kocke in grah ter pražimo nekaj minut.
 3. Nato dodamo še kocke piščančjega fileja in pražimo 15-20 minut, da se zelenjava zmehča in meso speče. Po potrebi dodamo malo vode, da se ne “prismodi”.
 4. Dodamo opran riž in pražimo, da postekleni.
 5. Prilijemo pasiran paradižnik, vodo ter solimo in začinimo po okusu.
 6. Nujno moramo to omako/vodo poskusiti, da vidimo, če je dovolj slana in začinjena. Če nam bo ta voda dobrega okusa, potem bo zagotovo dobra tudi rižota.
 7. Kuhamo približno 30 minut oz. dokler riž ne popije vode.
 8. Po želji jo lahko postrežemo z dodatkom parmezana.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

Rižota s piščančjim mesom

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Preprosta rižota s piščančjim mesom
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)