Goveja juha po receptu mame Ivane

Goveja juha po receptu mame Ivane

Verjetno lahko že predvidevate, da bom ponovno napisala tako kot ponavadi, torej da je goveja juha po receptu mame Ivane najboljša. Ne morem pomagati, ampak je pa res božanska! V vsaki babičini jedi se poznajo leta izkušenj in če jo grem sama delati, gotovo ne bo enako dobra. Njena goveja juha ni nikoli preveč mastna, vsi okusi so med seboj lepo povezani, skoraj je kar malo sladka, njeni domači rezanci in zdrobovi knedlčki oziroma žličniki so pa itak najboljši. Več receptov mame Ivane najdete TUKAJ.

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik).

Goveja juha po receptu mame Ivane
Goveja juha po receptu mame Ivane

Mama Ivana in njene zgodbe

Z mamo Ivano, mojo babico, je vedno zanimivo kuhati, ker med kuhanjem vedno pove tisoč in eno zgodbo iz njenega življenja. In takrat se vedno zbudi etnologinja v meni, saj si želim vse te zgodbe zapisati, da ne bodo nikoli šle v pozabo.

Tokrat mi je ponosno razlagala, kako je na eni izmed vaških porok kuhala govejo juho in ko jo je tedanji župnik poskusil, je rekel, da tako dobre juhe še ni jedel in da zdaj ve, kam bo treba peljali škofa na kosilo, ko pride na obisk. Tako da nisem edina, ki njene juhe ne more prehvaliti. 🙂

K dobremu okusu zagotovo pripomore tudi to, da jo kuha na štedilniku na drva oziroma šporhetu po domače. Zelo pomembna pa je tudi izbira mesa. Mama Ivana pravi, da je goveja juha najboljša z mesom stare krave, ki je že 3x imela telička.

Tokrat je v juho dodala tudi luštrek, novo začimbo pri Maestro. Luštrek lahko uporabimo pri pripravi juh, enolončnic in omak. Okus in vonj luštreka spominjata na zeleno, ampak je precej bolj močen, zato ga moramo dozirati zelo previdno. Tudi drugače pri goveji juhi ne smemo pretiravati z začimbami ali z zelenjavo, da kakšen izmed okusov ne prevlada.

Goveja juha po receptu mame Ivane

Goveja juha po receptu mame Ivane:

 • 0,5 kg govejega mesa in kosti (npr. bočnik, rebra, pleče)
 • 1-2 srednje veliki čebuli
 • 2-3 srednje velike korenje
 • šopek peteršilja
 • drobljen luštrek
 • poper v zrnju
 • lovorjev list
 • sol

Dodaten nasvet: Dodamo lahko tudi malo pora in gomolja zelene, peteršiljeve korenine.

Postopek priprave goveje juhe:

 1. Goveje meso najprej speremo z vodo, nato pa ga damo v večjo posodo in prilijemo približno 3,5-4 l hladne vode.
 2. Čebulo prerežemo na pol in jo malo opečemo (mama jo da kar direktno na ploščo od šporheta), da malenkost porjavi in zadiši.
 3. Čebulo damo v juho, nato pa dodamo še oprano in na večje kose narezano zelenjavo, lovorjev list, luštrek, peteršilj in poper.
 4. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo, da juha komaj vidno, samo rahlo brbota (če bo močno vrela, bo na koncu motna in ne bistra). Tako jo kuhamo na pol pokrito 3-4 ure.
 5. Proti koncu kuhanja juho tudi solimo po svojem okusu.
 6. Pene z juhe ne pobiramo, saj s tem poberemo tudi okus in aromo, zato juho po koncu kuhanja, ko se malenkost ohladi, samo precedimo, da je popolnoma bistra.

Sestavine za zdrobove žličnike:

 • 1 žlica masla
 • 1 jajce (M velikost)
 • 4-5 žlic pšeničnega zdroba

Postopek priprave zdrobovih žličnikov:

 1. Zmehčano maslo, ki naj bo sobne temperature, z vilico dobro pretlačimo, dodamo jajce in nato še zdrob.
 2. Vse skupaj dobro pretlačimo in zmešamo kar s pomočjo vilice, da dobimo enotno zmes (jajca ne stepamo).
 3. Zdrob dodajamo po občutku, da dobimo ravno pravšnjo gostoto, torej da zmes ni niti tekoča niti zbita. Če bo zmes lepo mehka in rahla, potem bodo takšni tudi žličniki.
 4. Zakuhamo jih v govejo juho, ki mora takrat, ko vanjo dodajamo žličnike, vreti.
 5. Oblikujemo jih tako, da čajno žličko najprej pomočimo v juho, nato zajamemo mase za 2/3 žličke, jih malo oblikujemo (lahko tudi s pomočjo druge čajne žličke) ter potopimo v vrelo juho.
 6. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka zdrobove mase.
 7. Ko jih zakuhamo, morajo v na pol pokriti posodi rahlo vreti približno 20 minut, dokler niso mehki.

Opomba: Ko zdrobove žličnike enkrat zakuhamo v juho, ta ni več tako zelo bistra. Enako je z jušnimi rezanci, zato lahko rezance skuhamo tudi posebej in jih v juho dodamo šele ko so kuhani.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Goveja juha po receptu mame Ivane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.