Drožomanija je ena najlepših kuharskih knjig, ki jih imam v svoji zbirki. Definitivno je tudi med najboljšimi, saj ima vse, kar potrebuje dobra kuharska knjiga. Natančne in razumljive postopke priprave in ogromno čudovitih fotografij. Takšnih, da te prime, da bi takoj začel s peko “drožastih” dobrot. In takšnih, kjer se takoj vidi, koliko ljubezni Anita Šumer vlaga v svoje delo.

Drožomanija

Drožomanija

Kdo je Anita Šumer?

Prepričana sem, da ste že slišali zanjo, saj zaradi svojih čudovitih umetnin z drožmi ni znana le v Sloveniji, ampak tudi drugje po svetu. Med drugim so jo opazili tudi svetovno znani portali kot sta Business Insider in Daily Mail. Delavnico peke z drožmi pa je imela celo na Jamajki.

Hvaležna sem, da sem jo imela priložnost spoznati, jo opazovati med delom in se od nje učila. Anita je preprosto čudovita! Ne poznam veliko ljudi, ki oddajajo tako prijazno in pozitivno energijo. In svoje znanje je Anita lansko leto prelila tudi na papir in izdala knjigo z imenom Drožomanija.

O knjigi Drožomanija

Anitina knjiga Drožomanija obsega več kot 300 strani in v njej je zapisano vse, kar moramo vedeti o drožeh in peki z drožmi. Prva poglavja so namenjena žitu in moki. Sledi podrobna razlaga o tem, kaj sploh so droži in kako jih pripraviti. Zatem je več kot štirideset strani namenjenih zamesitvi testa, vzhajanju, oblikovanju, zarezovanju ter peki.  Anita je zapisala tudi različne postopke npr. za kruh iz pekača, hlebec, bageto, pico, francoske rogljičke … Poleg postopkov je tudi ogromno fotografij, da si vse skupaj lažje predstavljamo in da je priprava preprostejša.

Zapisanih je kar 22 receptov za kruh iz različnih vrst moke in krušne izdelke kot so pica, žemljice, pirine štručke s karamelizirano čebulo. V Drožomaniji je tudi 14 receptov slano-sladkih dobrot kot so potica, pletenica, buhtlji, krofi, … Ter še 15 receptov za jedi z drožmi kot so palačinke, osnova za krhko pito, krekerje, grisine, vlečeno testo.

Na koncu knjige je tudi poglavje “SOS za droži”, ki je meni prišel zelo prav, ko sem se lotila peke. Anita je tam zapisala odgovore na najpogostejša vprašanja in ko se prvič lotiš peke, je to poglavje “zlata vredno”.

Drožomanija

Drožomanija

Drožomanija

Drožomanija

Delavnice peke z drožmi

Dobro leto dni nazaj sem bila tudi na Anitini delavnici, ki je potekala v Krkavčah, na posestvu Histria Botanica. Na celodnevni delavnici nas je naučila priprave kruha z drožmi iz različnih vrst moke, pice, spekli pa smo tudi pirin kolač s sadjem, seveda prav tako z dodatkom droži. Če v peki kruha niste najboljši oziroma, če se želite naučiti še več, potem njene delavnice toplo priporočam, saj boste domov odšli polni novega znanja in bo peka kruha z drožmi postala “mala malica”. Termine delavnic lahko spremljate na njeni strani TUKAJ.

 

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.