Plitvička jezera

Obisk Plitvičkih jezera je eden izmed najlepših izletov na katerih sem bila. Dih jemajoča lepota narave, ki te pusti brez besed in navduši še tako zahtevnega izletnika.
Prvič sem jih obiskala lanskega maja, z lokalnim študenskim klubom in zagotovo to ni bilo zadnjič. Po mojem mnenju so eno izmed najlepših naravnih čudes in imamo srečo, da imamo do tja samo dobre 3 ure vožnje.

Plitvička jezera (3 of 15)
Plitvička jezera (10 of 15)

Nacionalni park Plitvička jezera je bil že leta 1979 umeščen med Unescovo svetovno dediščino. Sestavlja ga 16 jezer, ki se delijo na Gornja in Spodnja jezera, ki se preko slapov prelivajo drug v drugega. Popolnoma očarajo s svojimi barvami, ki se spreminjajo od zelene, modre do azurne. Jezera so med seboj povezana s potkami in stezami, preko jezera pa se lahko zapeljete tudi z električnim čolnom.

Kdaj obiskati Plitvička jezera?
Jaz sem jih obiskala na predzadnji majski dan in imeli smo super vreme. Ravno pravšnje temperature, sonce, gozd pa je bil oddet v živo zelene barve.
Čudovito mora biti tudi jeseni, ko se listi obarvajo v jesenske barve pa tudi pozimi, ko zamrznejo slapovi. Tako da je primeren čas kadarkoli.

Je en dan dovolj?
Odvisno od tega kaj in koliko želite videti, kako hitro hodite in koliko časa želite uživati v prekrasni naravi. En dan je skoraj premalo, saj si je potrebno določene stvari ogledati preveč na hitro. Ampak če ni pretirane gneče in če niste preveč zahteven izletnik, potem je en dan dovolj.
Če želite prespati si na njihovi strani oglejte ponudbo prenočišč.

S turistično agencijo ali “v lastni režiji”?
Če se odločite za izlet s turistično agencijo vas bo to prišlo nekje med 40-50 euri na osebo, tako da pride veliko ceneje, če se na pot odpravite sami. Lahko ste tudi brez skrbi, da bi se v parku izgubili, saj so poti dobro označene s tablami in  kažipoti.

Cena
Cene so različne, zato je najbolje, da si ogledate njihov cenik.

Gneča
Tam sem bila v soboto, tako da je bilo kar veliko turistov, ampak me to ni preveč motilo. Največ gneče je na razglednih točkah, saj tam vsi delajo “selfije”, sploh azijski turisti, ki jih lahko srečamo na vsakem koraku. Nekajkrat se je bilo potrebno na ozkih poteh umakniti in počakati, da so šli drugi mimo, 20-30 min pa smo čakali tudi na prevoz z ladjico. Kljub velikemu številu turistov pa se vseeno najdejo trenutki, ko si sam in se lahko v miru prepustiš uživanju v čudoviti naravi, zapreš oči in poslušaš zvok slapov in ptic.

 

Kopanje
Do leta 2006 je bilo kopanje dovoljeno  v jezeru Kozjak, sedaj pa je, zaradi zaščite in ohranjanja lepot za prihodnje generacije, povsod strogo prepovedano!

Je primerno za otroke?
Jaz menim da je. Poti so lepo urejene, malo več previdnosti je potrebno samo na brveh preko vode. Pot ni preveč težavna in mislim, da jo lahko zmore vsak. Večinoma je ravno, z nekaj malo večjimi vzponi.

Gostinska ponudba
To malo težje ocenim, saj smo imeli skoraj vso hrano in pijačo s seboj. Po poti je nekaj barov/lokalov, kjer si lahko kupite vodo, spijete pivo ali kaj pojeste. Kolikor se spomnim tudi cene niso pretirane.

Nasveti
* Če se na izlet odpravljate v poletnih mesecih ne pozabite na sončno kremo.
* S seboj imejte dovolj vode.
* Bodite udobno in primerno obuti, saj se lahko zgodi, da boste pri prečkanju brvi imeli mokre čevlje. Jaz sem imela gojzarje, saj v njih najlažje hodim. Na poti pa smo srečali ljudi v vseh možnih obutvah- od superg do japonk.
* Za vsak slučaj imejte s seboj tudi rezervna oblačila.
* Ker Hrvaška še nima eurov imejte s seboj kune.

Plitvička jezera (14 of 15)Plitvička jezera (12 of 15)Plitvička jezera (15 of 15)Plitvička jezera (11 of 15)Plitvička jezera (8 of 15)
Plitvička jezera (4 of 15)