Rovinj

Rovinj

Rovinj je čudovito majhno mesto na zahodni obali hrvaške Istre. Nahaja se v bližini istrskih mest kot je Pula, Novigrad in Poreč ter približno 2,5 uri vožnje iz Ljubljane. Mene zelo spominja na Piran, saj je v obeh mestih na hribu cerkev, okoli pa pisane, kamnite hiše.

S fantom sva bila v Rovinju sredi septembra, ko sva odšla na kratek dopust v Istro. Čeprav imam raje Dalmacijo, je tudi Istra lepa, sploh mesti kot sta Rovinj in Novigrad. Na Rovinj pa me vežejo tudi lepi spomini iz otroštva, saj sem ga pred tem že nekajkrat obiskala s starši.

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

Rovinj

 

Najbolje ocenjena pizzerija na TripAdvisor

Res vedno, ko sem na morju, si rečem, da bom šla tokrat v restavracijo in naročila ribe oziroma kakšno drugo morsko hrano, ampak na koncu vedno pristanem v piceriji. Tokrat me je premamila pica iz picerije Da Sergio, ki se nahaja sredi poti do vrha hriba na katerem stoji cerkev sv. Eufemije (če se ne motim se nahaja na najbolj znani ulici, ki vodi do cerkve). Premamila pa me je zato, ker imajo ob vhodu razstavljeno priznanje od TripAdvisor-ja za najbolje ocenjeno picerijo. In seveda sem morala preveriti, če to res drži.

Picerija je zelo majhna, ampak opremljena v starinskem slogu, ki je meni zelo ljub, tako da si ambient zasluži same pohvale. Naročila sva morsko pico, ki imela je tanko testo, okusne sveže morske sadeže in dobro mozzarello (sovražim namreč, če na pici dobim gumijasto mozzarello brez okusa). Pica ni bila ravno najboljša v mojem življenju, ampak precej dobra in bi se zagotovo še kdaj vrnila.

Rovinj

Rovinj

Sprehod po starem delu mesta 

Rovinj je super izletna destinacija tudi v hladnejših mesecih, ko ni več kopalne sezone. Sprehod po ličnih kamnitih ulicah, ki jih obdajajo pisane  hiše, je kot nalašč za vse romantične duše. Za kulinarične navdušence se na vsakem koraku najdeta restavracija in bar. Staro mestno jedro pa je od leta 1963 razglašeno za kulturni spomenik, tako da boste uživali tudi vsi ljubitelji zgodovine, arheologije in kulturne dediščine.

Med vsemi znamenitostmi najbolj izstopa cerkev sv. Eufemije. Baročna cerkev v beneškem stilu stoji na vrhu hribčka, ki se dviga nad Rovinjem in je bila zgrajena 1736. Ponaša se s 60 metrov visokim zvonikom, ki naj bi bil podoben zvoniku sv. Marka v Benetkah, od koder se razprostira čudovit razgled.

Tako da če boste kdaj brez idej kam na enodnevni izlet, potem se vam definitivno splača do Rovinja, sploh če radi fotografirate, saj je mesto izredno fotogenično in se na vsakem koraku najde kaj lepega.

Nove objave lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

Rovinj

Rovinj

Rovinj

 

 

Summary
Rovinj
Article Name
Rovinj