Mikropivovarna Bevog

Verjetno vas je že veliko slišalo zgodbo o nastanku in uspehu pivovarne Bevog. Jaz sem za njih prvič slišala v oddaji Preverjeno, ko so govorili o tem, da je Slovenec, zaradi komplicirane slovenske birokracije, pivovarno raje postavil v Avstriji.
Sedaj pa sem imela priložnost pivovarno tudi obiskati in poskusiti njihovo pivo.

IMG_9472

Pivovarna se nahaja v Avstriji, dobrih 5 minut stran od slovenske meje, v Bad Radkersburgu in že na prvi pogled mi je bila všeč, zaradi modernega in drugačnega zunanjega izgleda, kot sem ga vajena pri pivovarnah. Tudi notranjost je zelo lepo opremljena, svetla in prijetna.

Izdelujejo t.i. ale piva, torej piva zgornje fermentacije in kot pravijo sami varijo piva s karakterjem in dušo.

DSC_0052

Večkrat nagrajeno pivo
Presenečena sem bila nad tem, da je pivovarna, ki deluje šele od leta 2013 prejela že tako veliko število nagrad. Če sem si pravilno zapomnila so tri njihova piva med prvimi desetimi na svetu, dobili so naslov tretje najboljše pivovarne na svetu med novinci, v Sloveniji so dobili zlato priznanje za najboljšo tujo pivovarno…
Škoda, da imamo v Sloveniji tako neumen sistem, da potem uspešni ljudje “bežijo” v druge države, saj bi se to pivo lahko predstavljalo kot slovensko, sedaj pa je avstrijsko.

12191125_900343793334413_773910198696936891_o

Degustacija piva
Prvič smo  imeli degustacijo piva. Degustirali smo 6 piv, 3 svetle in 3 temne. Prvo pivo se imenuje Deetz in mi je bilo najbolj všeč, poleg tega pa je tudi najbolj pitno. Ni bilo premočno in ne pregrenko, z aromami grozdja, limone, limete in pasijonke. Drugo in tretje pivo sta bila Tak in Kramah. Zanimivi pivi, ampak Kramah je bil za moj okus pregrenek. Četrto, temno pivo, je bilo Rudeen, ki je bilo zelo všeč mojemu fantu in je z 7.4 % pivo z najvišjo stopnjo alkohola. Naslednji je bil Ond- dimljeno pivo, s čokoladnim okusom. Meni ni bilo všeč, saj me je spominjalo na kavo, ki pa je ne maram. Na koncu smo poskusili še Bajo, ki je narejen iz ovsenih kosmičev in ima bolj kremasto teksturo. Nek popolnoma drugačen okus, vendar zelo všečen.
Naj še povem, da nisem poznavalka piva, zato je moje mnenje o pivih povsem laično in nestrokovno.

DSC_0028

IMG_9480

Voden ogled
Po degustaciji je sledil še več kot polurni ogled proizvodnje. Prijazna vodička nam je povedala vse od začetkov varjenja v šefovi domači dnevni sobi, opisala postopke varjenja, vrste piv, od kje tako inovativne nalepke na pivu ter še ogromno zanimivosti, ki so mi še danes ostale v spominu.

Cena vodenega ogleda
Cena vodenega ogleda skupaj z degustacijo 5 piv, po 1 dcl, vas pride 8 € na osebo pri minimalnem številu 6 oseb. Poleg piva pa dobite tudi okusne obložene kruhke in sir. Definitivno je vredno plačati teh 8 €!
Lahko pa pridete tudi samo na degustacijo, saj imajo zunanji vrt, ki je bil ob našem obisku čudovito obsijan s soncem. Če se ne motim je 1 dcl piva 1,20 €.

IMG_9521

V pivovarni je seveda možen tudi nakup piva in še nekaterih drugih stvari, npr. majic. Cena piva je za več kot 1 € nižja, kot v Leclercu, ki je trenutno edina trgovina, kjer se njihovo pivo prodaja.
Fant je poleg degustiranih piv kupil še Chocolate Stout, ki je del omejene serije. Pivo s 6,66% alkohola je rahlo kremasto kavno-čokoladnega okusa in za moj okus malo premočno. Fant pa ga je pohvalil.

DSC_0100
Če na kratko povzamem mi je bil obisk mikropivovarne Bevog zelo všeč! Prijeten ambient, prijazno osebje, drugačno in dobro pivo, piko na i pa je dodala dobra družba.
Tako da, če planirate izlet s prijatelji je mikropivovarna Bevog super izbira!

*Avtorica 1, 3, 5 in 6 fotografije je Patricija Kastelic.