Otok Zlarin

Če še nimate ideje in si želite letošnji dopust preživeti nekoliko drugače, stran od mestnega vrveža, na otoku, ki je majhen, miren, na katerem so avtomobili prepovedani in so domačini zelo prijazni, potem vam priporočam otok Zlarin!

Zlarin (12 of 28)Zlarin (14 of 28)

Zlarin sem obiskala lansko leto, v začetku novembra, saj sem tam opravljala terensko delo v okviru mojega študija. Opravljali smo intervjuje in zbirali  življenjske zgodbe Zlarinčanov.  Spomnim se kakšne težave sem imela, da sem si sploh zapomnila ime otoka. Pojma nisem imela kaj pričakovati, ko sem izvedala, da na otoku niti avtomobili niso dovoljeni. No, na koncu sem bila nad otokom popolnoma očarana!

Med prebiranjem ne pozabite, da sem Zlarin obiskala novembra, ko je že konec sezone in ni več tako živahno kot poleti.

Prevoz na Zlarin
Zlarin je del  šibeniškega arhipelaga in je od Šibenika oddaljen slabo navtično miljo, torej je celina zelo blizu. Avto lahko parkirate na parkirišču, ki je poleg pristanišča. Mislim, da je cena trajekta nekje 17 kun v eno smer, vožnja pa traja slabih 30 minut. Preden pa greste na trajekt se lahko v Šibeniku sprehodite še do starega mestnega jedra.
Verjetno vas zanima kako se domačini vozijo po otoku? Veliko jih kolesari, večina pa ima “papa mobile” oz. avtomobilčke, ki jih vidimo na golf igriščih. Po dogovoru vas lahko pridejo iskat in vas skupaj z vašo prtljago odpeljejo do apartmaja, da vam ni treba pešačiti.

Namestitev
Na otoku je samo en hotel in to hotel Koralj, v katerem sem bila nastanjena tudi jaz. Hotel ni ravno v najboljšem stanju, sploh recepcija in jedilnica, ima pa luštno teraso. Nekatere sobe so že obnovljene in so res lepe, druge pa na obnovo še čakajo.
Če vam ni do spanja v hotelu se lahko namestite v katerem izmed apartmajev.

Zlarin (17 of 28)Zlarin (5 of 28)
Pogled s hotelske sobe

Trgovine in restavracije
Ker je otok zelo majhen je temu primerno tudi število trgovin in restavracij. V času našega obiska je na otoku delovala samo ena trgovina (november), ki je bila srednje dobro založena. Lokalov in restavracij je malo več. Meni je bila zelo všeč “konoba Aldura”, predvsem zaradi prijaznega osebja.

Plaža in morje
Čeprav smo imeli v novembru prijetnih 20°C ter sonce je bilo morje žal premrzlo za kopanje. Plaža je lepo urejena, nekje je betonska, drugje so kamenčki. O čistosti morja pa lahko presodite na podlagi slik.

Zlarin (14 of 28)Zlarin (18 of 28)

Domačini
Domačini so nas zelo lepo sprejeli in večina je bila tudi pripravljena na intervju, ki je včasih trajal tudi eno uro. Šele preko intervjujev in pogovorov sem izvedela kakšno je dejansko življenje čez zimo na otoku s 150-200 prebivalci, kako je bilo v preteklosti in zakaj jim je otok tako zelo všeč. Name je velik vtis naredila povezanost med domačini in kako dobro sodelujejo in se razumejo med seboj.
Omeniti moram tudi lokalnega duhovnika, ki je popolnoma drugačen od tistih, ki jih poznam. Sproščen, hodi v lokale, oblečen v vsakdanja oblačila in ravno zato ga imajo Zlarinčani zelo radi.

Kaj početi na Zlarinu?
Poleg sončenja, plavanja v morju… Se lahko malo sprehodite in si ogledate zapuščeno vas Borovica, ki je poleg Zlarina edino naselje na otoku. O poti povprašajte domačine.
Zlarin je najbolj znan po koralah, ki so jih nabirali v preteklosti, tako da si lahko ogledate tudi mali krajevni muzej koral.
Na otoku je tudi baročna cerkev Marije Vnebovzete, v kateri je relikvija sv. Fortunata, ki je zaščitnik otoka.
Poleti imajo veliko različnih zabav in dogodkov, en izmed njih je tudi Srdelada.
Če pa imate čoln se lahko odpeljete do trdnjave s katakombami, ki vam postreže s čudovitim razgledom in je na poti med Šibenikom in Zlarinom.

Skrivnostna zapuščena vas Borovica

 

Cerkev z relikvijo sv. Fortunata

  Trdnjava s katakombami

Zlarin (9 of 28)Zlarin (15 of 28)Zlarin (16 of 28)Zlarin (19 of 28)Zlarin (10 of 28)