Jagodna marmelada

Jagodna marmelada

Jagodna marmelada, maslo in kos kruha- popolno nedeljsko jutro. Ni ga boljšega zajtrka! Sploh če je poleg domače marmelade še domače maslo in domač kruh, po možnosti še topel. Če bi bila malo bolj disciplinirana in bi res ostalo samo pri enem kosu kruha, bi takšen zajtrk lahko jedla vsak dan!

Vsako leto pripravim vsaj eno vrsto marmelade, ki jo nato uporabim pri pripravi sladic, za zajtrk ali poleg palačink in šmorna. Lani sem naredila breskovo, letos jagodno in upam, da bo dovolj malin še za kakšen kozarček malinove. Marmelado pripravim na hitro in brez kakšnega kompliciranja.

Jagodna marmelada

Jagodna marmelada

Samo 10 minut kuhanja
Sama ne vidim nobenega smisla v tem, da bi marmelado kuhala 3-4 ure. Nimam toliko prostega časa, da bi več ur lahko stala pred štedilnikom in mešala, poleg tega pa se z dolgotrajnim kuhanjem uničijo vsi vitamini v jagodah. Pri kratkem kuhanju pa se poleg vitaminov ohranijo še arome in pristen okus, tako da je jagodna marmelada res slastna! Sama za kuhanjem uporabljam želirni sladkor Wiener Zucker 3:1 (na 1500 g sadja gre 500 g sladkorja), saj želim dodati čim manj sladkorja, ker imam raje manj sladke marmelade.

Če imate radi slajše marmelade pa lahko uporabite tudi želirni sladkor z razmerjem 2:1 ali 1:1.

Jagodna marmelada

Opozorilo!
Jagodno marmelado sem shranila v steklene kozarčke s kovinskimi pokrovčki. Kozarčke, ki jih vidite na fotografijah, sem uporabila samo za fotografiranje.

Jagodna marmelada:

Priprava kozarčkov:

 1. Kozarčke in pokrovčke operemo v pomivalnem stroju ali v topli vodi z detergentom.
 2. Čiste in suhe kozarčke ter pokrovčke damo za 25 minut v pečico na 100°C.
 3. Na ta način bodo kozarčki sterilizirani in se v njih marmelada ne bo pokvarila.

Postopek priprave jagodne marmelade:

 1. Uporabiti moramo kakovostne, sveže, čvrste in sladke jagode. Samo na ta način bo tudi jagodna marmelada dobra, kakovostna in bo več mesecev zdržala v shrambi.
 2. Jagode dobro operemo in odstranimo peclje. Narežemo jih na manjše koščke ter damo v večjo posodo.
 3. Če želimo jagodni džem, potem jagode samo malo pretlačimo. Če pa želimo gladko marmelado, jih s paličnim mešalnikom spasiramo.
 4. V posodo dodamo želirni sladkor Wiener Zucker 3:1 in sok limone, ki poskrbi, da jagode ohranijo lepo barvo.
 5. Jagodno zmes kuhamo do vretja in ko zavre, jo kuhamo še približno 10 minut.
 6. Če se na vrhu naredi pena, jo pred nalivanjem v kozarce z žlico poberemo iz posode.
 7. Lahko naredimo tudi t.i. želirni preizkus. Žličko marmelade damo na krožnik in če se marmelada ne razleze, potem je dovolj gosta. Sama imam najraje tako, ki je malenkost tekoča.
 8. Jagodno marmelado previdno nalijemo v vroče kozarčke in pri tem pazimo, da se ne opečemo.
 9. Nalijemo jo 0,5 cm od roba, popacane robove očistimo ter kozarce dobro zapremo s pokrovčki.
 10. Kozarčke z marmelado zavijemo v odejo in jih pustimo en dan, da se počasi ohladijo.
 11. Pred shranjevanjem moramo še preveriti, če so res vsi kozarčki dobro zaprti. Če so se pokrovčki ralo vbočili pomeni, da je konzerviranje uspelo.
 12. Ohlajene kozarce jagodne marmelade hranimo v mrzlem in temnem prostoru.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Jagodna marmelada

Jagodna marmelada

4 thoughts on “Jagodna marmelada

 1. Živjo! Enkrat sem poskusila jagodno marmelado z belo čokolado in bila je odlična. Zanima me, če bi pri tem receptu lahko dodala 15 dag bele čokolade? Kaj menite?

  Hvala z odgovor, lep pozdrav!
  Anja

  1. Živjo!

   Sama česa takega še nisem delala, niti nisem jedla. Imam veliko raje klasično marmelado, čim bolj “naravno”, brez dodatkov. Tako da žal ne vem, kako bi se obneslo.

   Lep dan! 🙂

 2. Pozdravljeni,
  odličen recept, najlepša hvala, ker ga delite z nami. Sama neuspešno iščem Wiener Zucker 3:1. Nam lahko zaupate, kje se ga da kupiti.
  Najlepša hvala za vašo pomoč.
  -Mojca

  1. Pozdravljeni!
   Hvala za pohvale. 🙂 Najde se v Hipermarketih Mercator in v Leclercu. 3:1 je treba malo bolj iskati, ker večina ljudi kupuje 1:1 in 2:1, zato tudi trgovci stavijo nanju in ga žal ne dajo povsod na police.

Comments are closed.