Radovljica

Nikoli si nisem mislila, da je Radovljica tako lepa in zanimiva. Iz Begunj se je izlet nadaljeval v Radovljico. Do sedaj je nisem poznala in prva asociacija ob misli na Radovljico je bila “Kraj, mimo katerega se pelješ na poti do Bleda.” Pa je veliko več kot le to.

Ker je bila nedelja sva lahko brezplačno parkirala čisto blizu starega mestnega jedra. Radovljici pravijo tudi Linhartovo mesto in na poti do očarljivega starega mestnega jedra se sprehodimo tudi mimo rojstne hiše  zgodovinarja in dramatika Antona Tomaža Linharta. Središče je Linhartov trg, ki je majhen, ampak zelo prikupen.

IMG_4727

Takoj so me pritegnile stare meščanske hiše, najbolj pa Šivčeva hiša z veliko fresko na pročelju hiše. Obisk Šivčeve hiše je pravi naslov za vse, ki imate radi umetnost, saj se v notranjosti nahaja stalna zbirka otroških in mladinskih ilustracij ter galerija z razstavami domačih in tujih likovnih umetnikov. V hiši pa so ohranjeni tudi trije bivalni prostori.
Vstopnina za odrasle: 3 EUR

IMG_4754

Nato sva se odpravila na sladoled do kavarne in slaščičarne Vidic, saj sem že na spletu prebrala, da je odličen. In res je bil! Po dolgem času sem končno jedla sladoled po mojem okusu- osvežilen in ne pretirano sladek ter umeten. Vzela sva 6 okusov, saj imajo možnost “pol-pol”. Najbolj všeč mi je bil okus maline in kremšnite. Zanimiva je tudi starinska notranjost lokala.

IMG_4725

Sledila je Lectarjeva hiša v kateri se nahaja gostilna in lectarska delavnica, ki je živi muzej. Lectarska delavnica je bila v hiši že leta 1766.

IMG_4728

IMG_4751

Kaj sploh je lectarstvo? Stara slovenska tradicionalna obrt, ki se ukvarja z oblikovanjem in okraševanjem peciva iz medena testa.

IMG_4749

Delavnica je dejansko živi muzej. Ob najinem obisku sta bili notri dve izdelovalki, ki ju najina prisotnost sploh ni motila in sta še naprej opravljali svoje delo, kot da bi bili sami. Ker sva bila pozna sva izdelovanja medenih src na žalost zamudila, saj sta že pospravljali oziroma pakirali izdelke. Delavnica me je navdušila. Imela sem občutek kot bi prišla v pravljično medeno hišo, saj je omamno dišalo po meden testu in bilo polno rdečih srčkov ter drugih izdelkov.

IMG_4745

Končno pa sem tudi sama dobila svoj srček, ki sem si ga želela že od majhnega, vendar ga nikoli nisem dobila.
Vstopnina: 1,50 EUR

IMG_4737 IMG_4733 IMG_4732

Na trgu stoji tudi mogočna Radovljiška graščina, ki je izvrsten primer meščanske baročne graščine. Pročelje krasi izjemno bogata fasada iz prve polovice 18. stoletja, v notranjosti pa je ogromna baročna veža z dvojnim stopniščem. V graščini sta še baročna in plesna dvorana ter Čebelarski muzej in Mestni muzej Radovljica, ki si ju žal nisem uspela ogledati.

IMG_4757

Če s trga zavijemo v kakšno izmed stranskih ulic pridemo do »razgledne točke«, kjer se nam odpre čudovit razgled na bližnje kraje, ob jasnih dnevih pa naj bi se videlo vse do Triglava.

IMG_4763

Na poti nazaj sva si ogledala še obrambni mestni jarek, ki je bil zgrajen kot del mestnega obrambnega sistema in je varoval glavni vhod v mesto. Danes je to edini deloma ohranjen tovrstni jarek v Sloveniji.
IMG_4779

Če si želite malo bolj “netipičen” izlet so Begunje in Radovljica prava izbira. Izlet pa lahko združite tudi z ogledom bližnje Krope- zibelke kovaštva.