Štupnikov mlin

Štupnikov mlin

Ko sem bila še zelo majhna, sem se z babico in dedkom večkrat odpravila v mlin po moko. Vedno smo hodili v istega, v Štupnikov mlin, ki se nahaja na reki Krki. In nekaj dni nazaj sem se ponovno vrnila v ta mlin. Čeprav nisem bila pri njih že več kot 15 let, sem ob prihodu točno vedela, kako izgleda notranjost mlina. Očitno mi je bil obisk mlina kot otroku izjemno doživetje, da so se mi prostori tako močno vtisnili v spomin. In ponoven obisk je bil prav prijetna izkušnja.

Če sem kot otrok vse opazovala le od daleč, mi je zdaj lastnik Marjan Maver predstavil vse podrobnosti delovanja. In moram reči, da je postopek od žita do moke res kompleksen in je za dobro moko potrebnega veliko znanja.

Štupnikov mlin

Mlin z dolgoletno tradicijo

Štupnikov mlin je bil prvič omenjen leta 1682, tako da je od prve omembe mlina minilo že 336 let. Danes je to še edini delujoči mlin v zgornjem toku reke Krke in Marjan vidi glavni vzrok, da mlin že toliko časa obratuje, predvsem v posodobitvah in rednem vzdrževanju. Za mletje imajo tako poleg tradicionalnega mlinskega kamna na voljo tudi sodoben valjčni mlin. Štupnikov mlin je povsem samozadosten, saj ga z električno energijo v celoti oskrbuje lastna hidroelektrarna.

Kje se mlin nahaja?

Mlin se nahaja v vasi Fužina, na levem bregu reke Krke, ob cesti Ivančna Gorica–Žužemberk. Ob mojem obisku je bila Krka zaradi obilnega deževja v zadnjih dneh bolj umazana, drugače pa je čudovite zelene barve. Štupnikov mlin se nahaja v res lepem okolju, nedaleč stran od lokacij, kjer snemajo serijo Reka ljubezni. Tako da lahko obisk mlina združite še z uživanjem v naravi in lepotah reke Krke.

Moka mleta na kamen ali z valjčki?

Pravilnega in točnega odgovora tukaj ni, saj vsak zagovarja svoje. Glede na analize, naj bi bila moka mleta na valjčke boljše kvalitete, saj ima mlinar z valjčki veliko večji nadzor nad tem, kateri deli zrna bodo končali v naši moki ter kako veliki bodo ti delci. Meni je za peko piškotov in biskvitov veliko boljša moka mleta na valjčke, ker je bolj fino mleta in tako fina izpod kamna ne bo nikoli.

Štupnikov mlin

Zakaj je moka iz mlina boljša?

Priznam, da ne uporabljam vedno moke iz mlina. Včasih je namreč lažje moko kupiti v trgovini kot pa se zapeljati do mlina. Sploh ob mojem natrpanem urniku, ko mi večkrat zmanjka časa še za nakupe trgovini. Ima pa moka iz mlina kar nekaj prednosti:

  • Moka je sveža, zmleta le kakšen dan nazaj. V Štupnikovem mlinu imajo na zalogi moko staro največ teden dni.
  • Je brez industrijski dodatkov in njene barve ter strukture na noben način ne uravnavajo. Zato je moka povsem naravna in takšna kot je letina. In ker je letina vsako leto drugačna, se lahko tudi moka malenkost spreminja. Se pa mlinarji ves čas trudijo, da so ta odstopanja čim manjša.
  • Slovensko in lokalno je vedno boljše od industrijskega.
  • Z nakupom v mlinu podpiramo mlade obrtnike.

Bogata in pestra ponudba

V Štupnikov mlinu lahko dobite veliko različnih vrst moke: kamutovo, pšenično, rženo, ajdovo, koruzno, pirino, ječmenovo, proseno. Imajo pa tudi zdrobe, kaše, kosmiče in otrobe. Moji najljubši moki sta pirina polnozrnata in pirina bela. Zelo pozitivno pa me je presenetila kamutova, ki sem jo zdaj prvič uporabila in ima malenkost bolj sladek okus, tako da je super za kvašeno pecivo. Celotno ponudbo in cenik najdete TUKAJ.

Jaz sem z moko iz Štupnikovega mlina zelo zadovoljna. Z njo sem pripravila že testo za pico, kvašeno pecivo in celo vrsto piškotov, za katere recepte bom objavila v prihodnjih dneh. In glede na to, da so mi vse jedi odlično uspele, jo priporočam tudi vam. Če si boste kdaj zaželeli potepanja po Dolenjski in okolici reke Krke, potem je Štupnikov mlin obvezen postanek.

Več o Štupnikovem mlinu in njihovih izdelkih si lahko preberete tudi TUKAJ.