Begunje na Gorenjskem

Že dolgo časa sem si želela obiskati Avsenikov muzej. In prejšnja nedelja je bila kot nalašč za izlet v Begunje na Gorenjskem, saj je ravno takrat potekal tudi Festival Avsenik.

IMG_4712
Že na parkirišču sem opazila, da ima več kot polovica avtomobilov avstrijske in nemške registrske tablice, nekaj je bilo tudi švicarskih. Ko pa si v muzeju, ugotoviš, da si verjetno edini slovenski obiskovalec, saj vsi govorijo nemško.
V muzeju je dvorana, kjer si je možno ogledati film. V času, ko sem bila v muzeju, so film predvajali dvakrat- seveda v nemščini. Poleg je prostor v katerem so razstavljene nagrade in priznanja, v zgornjem nadstropju pa sta sobi posvečeni družini Avsenik in ohranjeno staro pohištvo.

IMG_4703
Kljub temu, da je muzej majhen v njem spoznamo veličino Avsenikove glasbe in kaj vse sta brata Avsenik dosegla. Zlate in diamantne plošče, najvišja kulturna priznanja iz tujine, več kot 10 000 posnemovalcev po celem svetu, 150 klubov ljubiteljev Avsenikove glasbe, Golica je najbolj predvajana instrumentalna skladba na svetu in še bi lahko naštevala. Vendar imam vseeno občutek, da je Avsenik v Sloveniji čisto premalo cenjen. Še posebej, ko vidiš, koliko Nemcev in Avstrijcev je prišlo na festival in večina je bila oblečena v narodne noše.

IMG_4710.
V muzeju je tudi trgovinica, kjer je mogoče kupiti zgoščenke in spominke.
Vstopnina: 2 evra.
Svoje želodčke lahko nahranite v gostilni Pr’ Jožovcu, vendar bodite pripravljeni na zasoljene cene. Malo naprej je še Galerija Avsenik.

IMG_4713

Lahko si ogledate tudi graščino Katzenstein, ki se nahaja v središču Begunj in je razglašena za kulturni spomenika državnega pomena. Del graščine je preurejen v Muzej talcev.
Samo dobre pol ure hoje iz Begunj pa lahko pridete do čudovite razgledne točke- cerkve sv. Petra. Na žalost sedaj ni bilo dovolj časa, tako da ostaja na mojem seznamu “Želim si ogledati”.

Begunje so čudovita gorenjska vas, ki je vredna ogleda. Sploh v času festivala, ko zreš v visoke hribe, ki objemajo Begunje in zraven poslušaš Avsenikove melodije.
Zame imajo Avsenikove pesmi vonj po rodni zemlji.

Izlet se je nadaljeval v Radovljici. Več pa v naslednji objavi.