Ekološka kmetija BEM

Ekološka kmetija BEM

V prvih jesenskih dneh sva se z dragim odpeljala na Primorsko, da se naučiva malo več o slovenskem oljčnem olju. Pred tem nisem imela ravno veliko znanja o olju, zato sem komaj čakala, da obiščeva ekološko kmetijo BEM, kjer pridelujejo vrhunsko slovensko oljčno olje.

Ekološka kmetija BEM

Kmetija se nahaja tik nad novim tunelom Markovec, zato imajo čudovit razgled na celoten Koper. Njihovi oljčni nasadi pa se nahajajo približno 10 min stran od kmetije in imajo razgled na koprsko zaledje.

So manjša družinska kmetija in z oljarstvom so se začeli ukvarjati povsem ljubiteljsko, v 80. letih prejšnjega stoletja, nato pa jim je s trdim delom in trudom uspelo, da je njihova dejavnost dobila profesionalni pridih. Ime BEM ponazarja tri generacije družine Sabadin in je sestavljeno iz prvih črk imen moškega dela družine- Boris, Elvis in Matej.

Sama najraje spoznavam in podpiram ravno družinske kmetije, saj pri njih takoj začutiš veselje in ljubezen do dela, ki ga opravljajo. Poleg tega pa te v svoj dom vedno sprejmejo z odprtimi rokami. In enako je bilo pri Sabadinovih. Začelo se je s toplim in prijaznim sprejemom, postrežbo z domačim narezkom in skutno pito z limonin oljem, natančno predstavitvijo olj ter degustacijo, končalo pa z ogledom njihovega oljčnika.

Ekološka kmetija BEM

 

Limonino in pomarančno olje? Ja, tudi to imajo.

Ekološka kmetija BEM ima več kot 30 različnih produktov. Pridelujejo oljčno olje iz avtohtone slovenske oljke imenovane istrska belica in tudi iz drugih sort kot sta frantoio in maurino. Imajo pa še veliko izbiro olj z okusi kot so limonino, pomarančno, česnovo, tartufovo, rožmarinovo, čilijevo in feferonovo.

Iz vseh zgoraj naštetih okusov so naredili tudi soli, ki so odličen dodatek k različnim jedem. Samo pomislite na gobovo rižoto s soljo s tartufi ali pa na pečen krompirček z rožmarinovo in česnovo soljo. Božansko!

Pri njih lahko dobite tudi različne okuse namazov z oljkami, oljke v slanici, melancane v ekstra deviškem olju, marmelade, celo oljčni liker in tudi naravno kozmetiko.

Kako naredijo olje z okusom?

Verjetno se sprašujete kako in s kakšnimi sestavinami pripravijo olje z okusom. Za pomarančno in limonino olje zmeljejo ekološke limone in pomaranče skupaj z oljkami. Za tartufovo dodajo olju aromo belega tartufa. Za česnovo v olju macerirajo najboljši istrski česen. Čiliji, feferoni in rožmarin, ki se prav tako macerirajo v olju, pa so iz njihovega domačega vrta. Okusi so res intenzivni in aromatični, zato že samo nekaj kapljic olja doda jedi popolnoma novo dimenzijo okusov.

Ekološka kmetija BEM

Najvišji certifikati in priznanja

Da so njihovi izdelki res vrhunski potrjujejo tudi certifikati. Leta 2003 so pridobili certifikat integrirane predelave, leto kasneje še certifikat zaščitenega geografskega porekla. To pomeni, da je olje vsako leto deležno analize, ki zagotavlja da je olje pridelano v Slovenski Istri in ga upravičeno imenujemo olje višje kategorije kakovosti – torej ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre.

Imajo pa tudi certifikat ekološke predelave, saj je njihova želja, da kupci okusijo samo najboljše in resnično domače slovenske izdelke. Poleg certifikatov pa o vrhunski kvaliteti njihovih olj priča tudi cel kup priznanj in medalj z različnih tekmovanj po svetu. Med drugim tudi iz New Yorka in Los Angelesa.

Ekološka kmetija BEM

 

Pozitivne lastnosti slovenskega oljčnega olja

Ob koncu obiska ekološke kmetije BEM sem ugotovila, da sem imela res zelo malo znanja o olju. Praktično skoraj nič. In ker vem, da nisem edina, bom eno izmed naslednjih objav posvetila samo oljčnemu olju. Želim namreč, da čim več ljudi izve o pozitivnih lastnostih slovenskega olja in zakaj je bolje kupovati lokalno in domače.

Objava bo na moji strani že v prihodnjih dneh, zato me spremljajte, da ne zamudite. Nekomu pa bom podarila tudi BEM olje z okusom pomaranče, da se bo lahko sam prepričal o odličnosti njihovega olja.

Več o ekološki kmetiji BEM si poglejte na njihovi strani TUKAJ.

Imajo tudi spletno trgovino, tako da si lahko njihove vrhunske izdelke tudi naročite na dom.

 

Ekološka kmetija BEM