Okusi Prekmurja

Okusi Prekmurja

V začetku avgusta sva se po treh letih znova potepala po Prekmurju. Te konce Slovenije imam v res lepem spominu. Predvsem zaradi odlične hrane in prijaznih ljudi. In tokrat ni bilo nič drugače. Vikend izlet je bil namenjen predvsem okušanju prekmurskih dobrot, zato sem že vnaprej rezervirala tri gostilne. Izbrala sem jih na podlagi brskanja po spletu in priporočil mojih sledilcev na Instagramu (klik, klik).

Okusi Prekmurja

Cene v Prekmurju

Med objavljanjem storyjev na Instagramu sem dobila največ sporočil z vprašanji glede cene hrane v gostilnah, v katerih sva jedla. In ko sem na kratko zapisala svoje mnenje, ki sem ga izoblikovala v primerjavi z izkušnjo izpred treh let, sem dobila par “zanimivih” sporočil. Velika večina se je z mano strinjali, so se pa našli tudi takšni, ki se niso. In to je čisto v redu, saj ima vsak svoje mnenje in vsak zase ve, kaj mu je drago in kaj poceni.

Pred tremi leti sem Prekmurje “po dolgem in počez” hvalila kot kraj, kjer dobiš odlično hrano za nižjo ceno kot drugod v Sloveniji, saj sva tudi takrat večino izleta okušala prekmurske dobrote in zapravila manj kot kje drugje. Na podlagi te izkušnje sem zdaj zapisala, da temu ni ravno tako in da so cene povsem primerljive s cenami drugod po Sloveniji. Tudi primerljive z Ljubljano in njeno okolico. Pa tukaj nimam v mislih restavracij kot je ljubljanski Strelec, ampak gostilne, kjer prav tako ponujajo domačo hrano in so na podobnem nivoju kot tiste, ki sem jih obiskala v Prekmurju.

Par ljudi je to interpretiralo kot da sem pričakovala, da bo hrana “na pol zastonj”, kar pa ne drži, daleč od tega. Le spremenila sem svoje mnenje, saj sem na podlagi pretekle izkušnje do zdaj vsem govorila, da je v Prekmurje ceneje. In tega ne morem več reči, saj po moji zdajšnji izkušnji to ne drži. Je pa hrana še vedno odlična!

Turistična kmetija Puhan

Začetek najinega kulinaričnega potepanja je bil pri Puhanovih. Takoj ko sem stopila iz avta, mi je bilo všeč. Gostišče je večinoma že v celoti prenovljeno in je res lepo. Kosilo sva jedla na terasi, kjer je ves čas prijetno pihljajo in sva imela lep razgled na okolico.

Najprej sva poskusila bučno in gobovo juho. Za glavno jed sem jaz izbrala svinjsko ribico z jurčki in dödoli, Matic pa svinjska rebra, prav tako z dödoli. Za sladico sva poskusila bučni sladoled in vse skupaj poplaknila s kozarcem vina oziroma hišnega “špricarja”.

Ocena: 4,4

Zaposleni so izredno prijazni, hrana je okusna (malo je še prostora za napredek), cene so “normalne”. Definitivno priporočam in sama se gotovo še vrnem.

Okusi Prekmurja
Okusi Prekmurja
Okusi Prekmurja
Okusi Prekmurja

Zeleni gaj

Zvečer sva imela rezervacijo v Zelenem gaju. Najprej niti nisem bila prepričana, če sva prišla prav, saj je vse skupaj izgledalo kot bife v naši vasi. Na terasi nekaj miz, na verandi pa so se družili domačini. Ampak sva bila na pravem kraju. Naročila sva telečja jetra in pečenega piščanca z dödoli, eno solato, Matic pivo, jaz pa vodo.

Vse je sveže pripravljeno, tako da sva na jedi čakala okoli 30 minut oziroma malenkost več. Meso je bilo okusno, dödoli pa malo bolj suhi, v primerjavi z drugimi gostilnami, kjer sem jih do zdaj poskusila.

Vmes sem gospe, ki je stregla, še pomagala pri prevajanju menija gostom iz Velike Britanije. To me je takoj spomnilo na moje študentsko delo v butični trgovinici v centru Ljubljana, kjer sem bila vsak dan obdana s turisti in sem imela to delo res rada. Tako da če kdaj menjam službo, bom definitivno delala v turizmu.

Cena za vse skupaj je bila malo manj kot 30 €, kar se nama je zdelo kar drago. Polovica priloge in trije majhni kosi piščanca so bili namreč 9 €. Za primerjavo: cena svinjskih reber z dödoli + juha + solata pri Puhanovih je stala enako 9 € (v obeh primerih gre za lokalno, domače meso).

Ocena: 3,5

Okusi Prekmurja

Gostišče Aleksander

Gotovo imajo najbolj prijazno in pozorno osebje, ki res zna poskrbeti za udobje gostov! In ko se je gospa, ki dela v kuhinji in je moja sledilka, želela fotografirati z mano, mi je prav polepšala dan.

Tukaj sva poskusila le prekmursko gibanico, tako da splošne ocene ne morem podati. Je bila pa gibanica odlična!

Okusi Prekmurja

Panonska vas

Nočitev sem rezervirala v Panonski vasi, saj sem si želela tja odkar so jo odprli. Imela sva mansardni apartma, s katerim sva bila zelo zadovoljna, saj je bil čist in je imel vse, kar potrebuješ. Če boste šli kdaj tja, imejte v mislih, da so tam ob sobotah poroke, tako da takrat definitivno ni tako mirno in idilično kot kakšen drug dan.

Me je pa razočaral zajtrk, ki sva ga posebej doplača … Premalo izbire in zagotovo sem pričakovala malo več kot jogurte iz Lidla. Sploh glede na to, da je v okolici na voljo toliko domače hrane lokalnih ponudnikov.

Okusi Prekmurja

Kodila

Naslednji dan sva nadaljevala v Kodili. Imela sva rezervirano degustacijo in ogled, kjer naju je naokoli popeljal sam lastnik. Z eno besedo- navdušena! Všeč mi je hrana, prijazno osebje, ambient, celoten koncept in zamisel ter njihove ideje za prihodnost. Res je lepo in prijetno, tako da priporočam.

Ocena: 4,6

V planu sva imela tudi kosilo, ampak sva se tako najedla že pri degustaciji, da sva naročila samo še en jabolčni retaš in kosilo prihranila za naslednji obisk. Mi je kar malo žal, ker sem prepričana, da bi bilo tudi kosilo odlično. Sva pa zato malo več zapravila v njihovi trgovinici, kjer prodajajo svoje in lokalne izdelke.

Okusi Prekmurja
Okusi Prekmurja

Ocean Orchids

Ustavila sva se tudi v Ocean Orchids, kjer sva si ogledala tropski vrt in kupila orhideje. Če niste vedeli, tukaj na leto vzgojijo kar 2 milijona orhidej.

Vstopnina v tropski vrt znaša 5 € (polovico zneska dobite nazaj v obliki dobroimetja) in vse skupaj je precej manjše kot sem si predstavljala. Je še kar zanimivo, ampak tropski vrt me ni ravno “prepričal”.

Okusi Prekmurja

Ustavila sva se še na posestvu Passero, da sva kupila nekaj njihovih čokoladnih pralin in drugih domačih izdelkov, obiskala Luštno domačijo in se sprehodila po centru Murske Sobote.

Po priporočilu sledilcev sva se ustavila tudi pri Bukovniškem jezeru, ki pa meni ni bilo ravno zanimivo oziroma ni nič posebnega (je pa fino za športne aktivnosti). Me je pa zmotilo, ker moraš plačati celodnevno parkiranje, tudi če avto parkiraš zgolj za 5 minut.

Za konec sva šla še v Expano, tokrat le na pijačo, naslednjič pa si ogledam še razstavo v interaktivnem doživljajskem parku.

Luštno je bilo in že komaj čakam naslednji obisk Prekmurja! Več zapisov o mojih potepanjih najdete TUKAJ.

Spremljate me lahko z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.