Zlati grič in Žička Kartuzija

Že lepo sončno jutro je nakazalo, da je pred nami čudovit (zelo vroč) dan. Dan, ki sem ga sama planirala že vsaj dve leti pa je na žalost ostalo samo pri planih. Zato sem bila neskončno vesela Tamarinega klica in vabila na ogled Zlatega griča.

Zlati grič

 

Vinska klet Zlati grič
Zaradi njene arhitekturne zasnove sem jo občudovala že dalj časa, saj je ena izmed najlepših vinskih kleti v Sloveniji! V celoti je vkopana v zemljo, streha je posejana s travo, tako da so vidni samo posamezni fasadni elementi, ki se lepo zlijejo s pravljično vinogradniško krajino.

Celotna klet je prava poslastica za arhitekturne navdušence pa tudi za vse ostale. Imajo vrhunska vina, ki jih lahko poskusite v čudoviti degustacijski sobi s pogledom na vinogradniški dvorec.

 

Še posebej vam bodo njihova vina všeč, če ste ljubiteljih belih, ki pri njih prevladujejo. Slovenske Konjice namreč spadajo pod območje hladne klime, ki je bolj primerna za pridelovanje belih sort. Zato od rdečih pridelujejo le modro frankinjo in modri pinot.

Mene je najbolj navdušil sivi pinot, renski rizling ter seveda traminec. Gotovo se na Zlati grič vrnem še jeseni, ko bodo vinogradi odeti v jesenske barve. Po zlati barvi vinogradov v jeseni je vinska klet tudi dobila ime.

Peninska klet v Žički kartuziji
Odpeljali smo se tudi do bližnje Žičke kartuzije, kjer ima Zlati grič svojo peninsko klet. Penine delajo po klasični oziroma šampanjski metodi. To pomeni, da sekundarna fermentacija (drugo vrenje), s katero iz osnovnega vina dobimo penino, poteka v steklenicah.

Žička kartuzija je ime nekdanjega samostana kartuzijancev in naš edinstven kulturno-zgodovinski spomenik. Je kraj absolutne tišine in miru, s prav posebno energijo, zato res priporočam obisk, če še niste bili.

Poleg se nahaja tudi Gastuž, najstarejša gostilna v Sloveniji, ki je začela delovati že daljnega leta 1467, ko so tam popotnikom točili samostansko vino.

Golf igrišče Zlati grič
Igrišče leži v objemu vinogradov in je eno izmed redkih na svetu, ki ga v celoti obdajajo vinogradi. Igranje golfa v takem ambientu je bil pravi užitek! Zelena barva okolice je prav pomirjujoča in sproščujoča, poleg tega pa je tam čista tišina.

Gostilna Grič
Pika na i super dnevu pa je bilo pozno kosilo v gostilni Grič. Ne vem kdaj sem nazadnje (če sem že kdaj) jedla v tako lepem okolju, tako dobro hrano. Zato bom za to gostilno napisala posebno objavo, ker si jo zasluži.

Vir fotografije: http://www.zlati-gric.si/si/

Nove objave lahko spremljate tudi z všečkanjem Facebook strani Leaneen ali na Instagram profilu.

 

Avtor fotografij brez mojega logotipa je uradni fotograf Matej Nareks.

 

 

Summary
Zlati grič in Žička Kartuzija
Article Name
Zlati grič in Žička Kartuzija