Kranjska Gora

Kranjska Gora

Kranjsko Goro večina že pozna, ampak bom vseeno delila nekaj idej kaj vse si lahko ogledate na enodnevnem izletu. Sploh v zimskem času je čudovita in ponuja kar nekaj prelepih izletniških točk, zato se za vsakogar najde nekaj. V nadaljevanju bom opisala 3, ki so primerne za sproščen, ne preveč naporen, enodnevni izlet.

Kranjska Gora

 

V začetku marca sva bila s fantom v Kranjski Gori na “zimskih počitnicah” in te kraji so mi že od nekdaj zelo blizu, saj sem tja s starši hodila smučat. Tokrat pa je bilo najlepše do sedaj, že kar malo kičasto.

Imela sem ogromno planov kaj vse si bova ogledala, ampak nama je na koncu vreme prekrižalo načrte. Prvi dan je močno snežilo, drugi dan je bilo sončno, zadnja dva dneva pa sta minila v izmenjevanju dežja in snega. Kljub temu nama je uspelo obiskati jezero Jasna, Zelence in Planico.

JEZERO JASNA
Jezero se nahaja manj kot 5 minut iz Kranjske Gore, na začetku poti, ki vodi čez prelaz Vršič. Do jezera se lahko odpravite tudi peš, saj je ob cesti urejen pločnik in do jezera boste potrebovali samo okoli 30 minut.

Jezero sestavljata dve medsebojno povezani umetni jezeri ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. Okoli jezera vodijo urejene sprehajalne poti in mostički. V času najinega obiska je bil ob jezeru odprt tudi manjši bar, kjer lahko spijete pijačo v čisto pravem igliju. So pa cene primerne lokaciji, torej zelo visoke.

Verjetno mi ni treba posebej poudarjati, da je jezero čudovito in res vredno ogleda. Jaz sem bila navdušena! Delno zamrznjeno jezero, okolica prekrita z debelo plastjo snega, sonce~ prava zimska pravljica.

 

ZELENCI
Zelenci se nahajajo ob magistralni cesti med Podkorenom in Ratečami. Če se peljete proti Planici boste na levi strani ceste zagledali leseno kočo (okrepčevalnico), kjer lahko parkirate. Potem hodite še nekaj minut po gozdu in pridete do jezera.

So talni izvir Save Dolinke in razglašeni za naravni rezervat, saj predstavljajo življenjski prostor mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam. Vključeni pa so tudi v evropsko ekološko mrežo “Natura 2000”.

Mene so očarali s smaragdno zeleno barvo vode po kateri so dobili ime. Če se povzpnete na opazovalnico, vas bo tam pričakal čudovit razgled.

 

Zelenci

Zelenci

Zelenci

Zelenci

Zelenci

Zelenci

Zelenci

PLANICA
“Planica, Planica, snežena kraljica!” 
V Planici sem bila prvič odkar je prenovljena. Ker sva bila tam 3 tedne pred svetovnim pokalom je vse skupaj izgledalo kot veliko gradbišče, ampak naju to ni preveč zmotilo.

Poleg občudovanja ogromne skakalnice, ki me vedno znova fascinira, in gledanja skokov mladih skakalcev, sva spila še čaj v novo zgrajenem nordijskem centru, v katerem se nahaja tudi muzej. Center je zelo moderen in v njem je dobesedno “dišalo po novem”. V lokalu pa so cene nenavadno nizke za tako lokacijo. Če sem si prav zapomnila je cena čaja samo 1,20 evra ali pa še nižja.

Planica

Planica

Planica

Planica

Planica Planica

Iz Planice se lahko podate proti Tamarju. Ob najinem obisku je bilo preveč na novo zapadlega snega, zato sva to prihranila za naslednji izlet.

Več idej za izlete po Sloveniji najdete TUKAJ. 🙂 

 

Summary
Enodnevni izlet v Kranjsko Goro z okolico
Article Name
Enodnevni izlet v Kranjsko Goro z okolico
Author