Pršutarna Ščuka

Ko sem bila s prijateljicama na dopustu na Krasu, smo obiskale tudi pršutarno Ščuka. Moja prva izbira je bila sicer degustacija v gostilni Kobjeglava (Q-Komel), ampak so mi tam tri dni pred prihodom odpovedali termin in nehali odgovarjati na elektronska sporočila, tako da jih zaradi njihovega neprofesionalnega odnosa nikakor ne priporočam!  Še dobro, da sem potem na spletu našla pršutarno Ščuka, kjer nas je prijazno sprejela Maja in nam v uri in pol dolgi degustaciji razložila vse od začetka do konca.

lightroom-74-of-76

Sušenje pršuta
Ščukovi pršut sušijo že več rodov, z masovnim sušenjem pa so pričeli v šestdesetih letih 20. stoletja, ko so začeli s sušenjem pršuta za podjetje MIP Nova Gorica in  ga sušili vse do stečaja MIP-a. Danes so eni redkih, ki sušijo na naraven način, torej z odpiranjem in zapiranjem oken. Njihov pršut je dejansko sušen na edinstvenem kraškem zraku, ki je mešanica morskih in alpskih vplivov in to ga naredi izvrstnega. Preverjeno!

lightroom-66-of-76

Murva
Po ogledu pršutarne, podrobni razlagi in odgovarjanju na naša vprašanja je bil čas za degustacijo. Potekala je sredi dvorišča, v prijetnem ambientu, pod čudovito murvo, ki je s svojimi 250 leti ena izmed najstarejših na Krasu. Murvo sem prvič videla v živo in me je zaradi svoje velikosti, prepleta vej in celotne zgodbe o gojenju sviloprejk v preteklosti popolnoma očarala. Take pripovedi so zame, bodočo etnologinjo, prava “poslastica”.

lightroom-64-of-76

lightroom-65-of-76

Degustacija
Poskusile smo pršut, panceto, tri vrste sira (eden izmed sirov je bil celo s teranom), domač kruh in domače grisine ter malvazijo in teranov sok. Vse je bilo odlično pa tudi količinsko je bilo veliko, tako da smo se res najedle. Cena pa samo okoli 6 eurov na osebo. Se splača!

lightroom-72-of-76

lightroom-71-of-76

lightroom-69-of-76

Več o mojem izletu na Kras si lahko preberete na povezavi–> https://leaneen.com/2016/10/12/pliskovica/

 

lightroom-76-of-76