Pliskovica

Slabih 10 km oddaljena od Jadranskega morja, z le nekaj več kot 200 prebivalci, leži v objemu kraških vinogradov majhna vas~ to je tiste vrste vasica v katero se preprosto zaljubiš! Ko imaš ves čas tak prijeten, sproščen občutek in so okoli tebe sami prijazni ljudje. No, tako je v Pliskovici.

lightroom-12-of-76

lightroom-29-of-76

Za Mladinski hotel Pliskovica sem izvedela na predavanjih, kjer smo ga omenili kot primer dobre prakse prenove objekta v turistične namene in obenem ohranjanja stavbne dediščine. Še isti dan sem ga “poguglala” in se določila, da ga moram obiskati, saj je izgledalo kot “raj za etnologe”! S še dvema bivšima sošolkama iz gimnazije smo se dogovorile, da gremo skupaj in tako smo se tri punce podale na raziskovanje Krasa. Verjetno mi ni potrebno posebej napisati kako fino je bilo!

lightroom-35-of-76

Mladinski hotel Pliskovica
Hotel se nahaja na več kot 400 let stari Slamčevi domačiji, ki je bila leta 2003 obnovljena s pomočjo sredstev Evropske unije in občine Sežana, zato je kompleks zaščiten kot kulturni spomenik. Fotografije na spletu so bile precej obetavne, ko pa sem vstopila na borjač (ograjeno kraško dvorišče), sem skoraj ostala brez besed, saj vstopiš v pravo kraško idilo! Vse je tako lepo urejeno, pred hišo je ogromen vrt in polno ljubkih detajlov, ki dajo tisto piko na i. Pravi kraj za sprostitev in “polnjenje baterij”.

lightroom-1-of-76

lightroom-9-of-76

Naša soba za 3 osebe je bila na vrhu hiše in je imela precej nizke strope in majhna okna, ampak tako je, če bivaš v tako starem objektu. V času našega bivanja smo bile skoraj edine gostje, kar je pomenilo, da imamo skupno kopalnico samo zase. Drugače si jo, kot je navadno pri hostlih, deliš še z ostalimi gosti. Kar mi je najbolj pomembno je to, da so bile sobe in kopalnica zelo čiste ter osebje prijazno.

Edina slabost je, da se sob ne da zakleniti, drugače pa je vse več kot odlično!


Uporabljaš lahko tudi veliko kuhinjo, v ceno bivanja pa je vključen tudi zajtrk. Ni boljšega kot zajtrkovati na vrtu ob prvih dopoldanskih sončnih žarkih!

lightroom-41-of-76

Kaj početi v Pliskovici?
Lahko si ogledate kamnoseško delavnico, poskusite kraški med, se sprehodite po Pliskini učni poti, si ogledate vas in znamenitosti, degustirate vino v eni izmed vinskih kleti… Možnosti je kar nekaj. V času našega obiska je bila večina kmetij ravno sredi trgatve, zato žal nismo mogle na voden ogled vasi, ker nihče izmed lokalnih vodičev ni imel časa. Torej, še en razlog več, da se ponovno vrnemo.

Je pa Pliskovica blizu vsega, tako da aktivnosti ne zmanjka. Lahko si ogledate katero izmed sosednjih vasi, vinskih kleti in pršutarn. Me smo se eno dopoldne odpeljale v Trst, ki je samo dobrih 30 minut stran. Seveda nismo izpustile niti čudovitega Štanjela.

Poglejte si tudi kaj smo počele v pršutarni Ščuka in na turistični kmetija Petelin – Durcik. Spremljajte Facebook stran, da ne zamudite.

lightroom-21-of-76

lightroom-70-of-76

5 thoughts on “Pliskovica

  1. Zelo lepo a ste prečudoviti, ko ste še mladi zelo ambiciozni le tako naprej, lahko se pa še v naših krajih oglasite na štajerskem in tudi tukaj kaj lepega spoznate. ŠE NAPREJ TAKO.

Comments are closed.