Kulinarični potep po Prekmurju

Zadnje dva dni v oktobru sva se s fantom potepala po Prekmurju. Izlet je bil nenačrtovan in zato še toliko boljši. Ta del Slovenije sem si želela obiskati že dolgo, saj tam še nisem bila in mi je zato precej nepoznan.

Se mi zdi, da nas je veliko takih, ki za izlet vedno izberemo Gorenjsko ali Primorsko, ostale dele naše čudovite dežele pa preprosto zanemarimo. Pri Prekmurje je ponavadi razlog to, da je “zelo daleč”. Pa sploh ni! Od mojega doma do Lendave je samo 2 uri, torej iz Ljubljane potrebujemo le 1,5 ure. Kar pa je skoraj enako kot če gremo na Primorsko.

marmorni-kolacki-1-4-of-16

Prekmurska kulinarika
Obiska Prekmurja sem se veselila predvsem zaradi njihove odlične kulinarike. Komaj sem čakala na bograč in dödole! No, na koncu sva poskusila toliko različnih jedi, da imam za nekaj časa dovolj prekmurske hrane. Škoda je edino to, da sva bila tam iz nedelje na ponedeljek, ko je bil dan reformacije in je bila zaradi tega večina stvari zaprtih. Bova šla pač še enkrat!

marmorni-kolacki-1-2-of-16

Vinarium Lendava
Razgledni stolp Vinarium je zgrajen na griču v Lendavskih goricah in ga morate nujno obiskati, saj je razgled fenomenalen! Visok je 53,50 metra, na vrh pa se lahko povzpnete po 240 stopnicah ali s pomočjo dvigala. Na jasen dan seže pogled na pokrajino štirih držav: Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo.

V pritličju je tudi gostinski lokal, ob stolpu pa so lesene hiške, kjer so obiskovalcem na voljo lokalne kulinarične dobrote. Edini minus je zelo visoka vstopnina. Za razgled mora namreč odrasla oseba plačati 7 € (14 € družina in 5 € mladina, študentje, upokojenci), kar je precej veliko, ampak se splača, ker je razgled fantastičen. Ko prideš na vrh, se šele zaveš, kako čudovita je Slovenija!

marmorni-kolacki-1-1-of-16

Gostilna Lovski dom
Ko sva se nagledala čudovitega razgleda, sva si privoščila kosilo v gostilni Lovski dom, ki se nahaja v bližini Vinariuma. Lahko bi rekli, da je pod hribom na katerem stoji stolp. Za to gostilno sem izvedela na Odprti kuhni, saj sem ob vsakem obisku jedla njihove dödole in tudi obljubila, da enkrat pridem v Lendavo.

Že ob prihodu so naju opozorili, da bo najmanj pol ure za čakati pa sva se vseeno odločila da ostaneva. Na koncu je trajalo skoraj eno uro, ampak se je splačalo, saj je hrana res dobra. Predlagali so nama, da naročiva eno porcijo, ki nama jo bodo razdelili na pol, tako da bova lahko vse poskusila. Naročila sva bograč, dödole, cigansko pečenko in hišno gibanico.

lightroom6

Noč čarovnic v Dvorcu Rakičan
Večer in noč sva preživela v Rakičanu, kjer je potekala velika zabava za noč čarovnic. Tam sva prvič poskusila langaš- enega s česnovim nadevom in drugega s smetano. Langaš je ocvrto testo, ki je narejeno iz krompirja ali jogurta in je v Prekmurju tako popularno, da sva morala v vrsti čakati več kot pol ure. Je dobro in nasitno, tako da je en langaš dovolj za dve osebi. No, midva tega nisva vedela…

Čarobni okusi Pomurja 
Naslednji dan je pred dvorcem potekala kulturno-kulinarična prireditev Čarobni okusi Pomurja, kar je pomenilo še več prekmurske hrane! Poskusila sva “prekmurski burger”, bograč s perecem in pražene dödole s smetano. Ker domov nisva smela prit praznih rok sva kupila še gibanice in retaš.

marmorni-kolacki-1-11-of-16

marmorni-kolacki-1-10-of-16

marmorni-kolacki-1-12-of-16

Obisk Urške z bloga 220 stopinj poševno
Urška je glavna “krivka”, da sem tako nepričakovano obiskala Prekmurje. Povabila naju je, da dopoldne prideva na kavo in takega vabila res nisem mogla odkloniti, saj se je super pogovarjati z nekom, ki prav tako piše blog, da malo izmenjaš svoje izkušnje, vtise in se kaj novega naučiš. Ravno v času najinega obiska je Urška pripravljala prosen krapec- to je prekmurska sladica, ki jo po običaju pripravljajo za praznik vseh svetih. Meni, ljubiteljici orehov, je bila izvrstna!

Prosen krapec

Mlin na Muri 
Za konec najinega dvodnevnega izleta sva se odpravila še v Ižakovce pogledat mlin na Muri. Moram reči, da sem pričakovala veliko več, glede na to, da je povsod omenjen kot zanimiva turistična točka… Je bil pa vsaj lep sprehod.

marmorni-kolacki-1-15-of-16

marmorni-kolacki-1-16-of-16

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

2 thoughts on “Kulinarični potep po Prekmurju

  1. Vsekakor ti priporočam, da, ko greš naslednjič v Prekmurje obiščeš Mlin Kolenko. Glede na to, da rada pečeš boš z njihovo izbiro mok, kaš, tudi domačih testenin, sigurno zadovoljna. Mi se vozimo tja iz Kranja.
    Pa čestitke za simpatičnem blog 🙂

    Lp, Sara

    1. O, najlepša hvala za priporočila. Naslednjič grem gotovo še do njih. 🙂
      Hvala! 😀 Lep dan, Nina

Comments are closed.