Spajanje vina s kulinariko v Goriških Brdih

Bila je čudovita sončna sobota, ko smo se kulinarični blogerji odpeljali v Goriška Brda- meni enega izmed najlepših kotičkov Slovenije. Iz Kleti Brda so nas namreč povabili na strokovno-zabavno odkrivanje spajanja vina s kulinariko. Tja sem odšla brez velik pričakovanj, domov pa prišla popolnoma navdušena, saj je bil res lep dan. Pridobili smo veliko novega znanja ter se pustili razvajati z okusno hrano in vrhunskimi vini. Poleg tega pa je bila to odlična priložnost, da se kulinarični blogerji med seboj malo bolje spoznamo.

Blogerji v Brdih

V Goriška Brda sem se zaljubila že lani, ko sem bila tam na mini počitnicah. Več si lahko preberete TUKAJ.

Ob prihodu so nam postregli z jagodami, grozdjem, rogljički, pršutom, različnimi siri, grozdnim sokom ter seveda vinom. Že obilen zajtrk nam je nakazal, da bo dan fantastičen.

Sledil je ogled njihove vinske kleti, ki je največja pri nas in združuje kar 400 briških vinogradniških družin. Po ogledu smo imeli malo šolo vina, kjer nam je enolog Istok Mikulin predstavil različna vina in njihov slog ter osnove kombiniranja vina s hrano. Poskusili smo dve penini, dve različni vrsti rebule in merlota ter motnik. Motnik je prav posebno vino z zelo zanimivim okusom. Narejen je s pomočjo metode, ki so jo v Brdih uporabljali včasih, s kančkom sodobnosti.

Notranjost kleti Brda
Vina in penine, ki smo jih degustirali

 

Okoli poldneva smo se zapeljali do Vile Kozana. Tam nas je šef Bine Volčič učil izdelave čemaževih raviolov, malo smo se sončili in poklepetali na njihovi terasi s čudovitim razgledom, nato pa je sledilo 5-hodno kosilo. Ob jedeh smo se pod mentorstvom predsednika društvo Sommelier Slovenije, Ivana Peršolje, učili o načelih spajanja vina s hrano. To pomeni, da smo poleg vsakega hoda poskusili še 2-3 kozarce vina in ugotavljali katero bolj spada h kateri jedi.

Šef Bine Volčič
Postopek izdelave čemaževih raviolov
Kosilo v čudovitem ambientu

 

1. hod: maslo s pivskim kvasom in polnozrnata bageta 
– Penina Bagueri Brut
– Penina Bagueri Rose


2. hod: mariniran in dimljen lipan z ajdovo kašo hrenom in rdečo peso
– Penina Bagueri Rose
– Penina Bagueri Brut

3. hod: pečeno in dehidrerano korenje, napoljneno z jogurtom in panirano v drobtinah iz kozic
– Beli pinot Quercus 2016
– Krasno Belo 2015

4. hod: jagnje z Drežnice, čemaževi ravioli s tolminsko skuto, topinamburjev pire in omaka iz suhih paradižnikov
– Rebule Bagueri Superior
– Sauvignon Blanc Bagueri superior
– Syrah 2010

5. hod: kamilična panakota s slivovim džemom in mandljevim sladoledom
– Pikolit 2011
– Markiz 2011
– Peneči muškat 2016

Vino je bilo res odlično! Raje ne štejem koliko kozarcev različnih vin in penin smo spili, saj jih je bilo krepko čez 20! Odlivala pa sem tudi bolj malo, saj me srce boli, če se dobro vino zliva stran. 😀

Hvala Klet Brda, Vila Kozana, Mlekarna Planika, ribogojstvo Faronika in Alpija, da ste nam omogočili tako čudovit dan! Hvala tudi Ivi in Mateji!

Nove objave lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.