Pravljična Goriška Brda

“Pravljična pokrajina, ugnezdena na pol poti med Alpami in Jadranom, z obiljem lepot, zanimivosti in doživetij.” Takšen je opis Brd na spletni strani in z njim se popolnoma strinjam. Brda so prečudovit delček Slovenije v katerega se zaljubiš na prvi pogled. Na eni strani opazuješ gore, na drugi seže pogled vse do morja, vmes pa pravljična pokrajina z vinogradi na vsakem koraku.

Vikend izlet v Brda sem načrtovala skoraj eno leto, vse odkar sem videla nadaljevanko Eno žlahtno štorijo in lepote, ki jih Brda ponujajo. Pred tem jih namreč še nikoli nisem obiskala. Na izlet sem se odpravila skupaj s fantom in res sva se imela fino. Le kdo se ne bi imel fino, če imaš v eni roki vino, v drugi roki prve briške češnje, obdaja pa te čudovita pokrajina.

Na izletu sva bila 2 dni in imela sva kar natrpan “urnik”. Slabost Brd je, da se tja težko odpraviš spontano, če želiš videti še kaj drugega kot le naravne lepote. Prenočišče sem morala rezervirala že 5 mesecev prej, degustacije pa dva tedna prej.

Goriška Brda (59 of 61)

Prvič sva se odpeljala v Vipolže, da si ogledava najlepšo renesančno vilo v Sloveniji. Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je s pomočjo sredstev Evropske unije v celoti obnovilo zunanjost in notranjost, tako da je od leta 2015 odprta za obiskovalce. V notranjosti se nahaja dvorana, kavarna, restavracija, vinska klet, manjši muzej ter 6 apartmajev. Pred vilo se v nebo vzpenjajo večstoletne, najstarejše na Slovenskem, rastoče ciprese ter čudovito urejen park.

Goriška Brda (27 of 61)

Goriška Brda (19 of 61)

                                                                                             

Potem naju je pot peljala v Medano. Majhno vasico v kateri se je rodil pesnik Alojz Gradnik. Kratek sprehod po vasi in občudovanje veličastnega razgleda na Alpe.

Goriška Brda (28 of 61)

Grad Dobrovo danes velja za enega najlepših na Goriškem, ampak ne ponuja ničesar zanimivega, zato sva si ga ogledala samo na hitro. Poleg gradu se nahaja Vinoteka Brda ter priložnost za degustiranje vina. Spontano sva zavila še v Biljano, ki je nikakor ne smejo izpustiti ljubitelji Ene žlahtne štorije. Tam sva po naključju našla oštarijo ter cerkev iz serije.
Se pa v Biljani nahaja tudi družina Sirk, ki prideluje odlična vina Bjana.

Goriška Brda (29 of 61)

Goriška Brda (30 of 61)

Goriška Brda (31 of 61)

Ob 14h sva bila zmenjena za voden ogled in degustacijo v Kleti Brda. Sicer je prišlo do manjših težav, saj so mi prek elektronske pošte potrdili ogled, ob prihodu pa rekli, da ne morejo, saj imajo napovedan prihod skupine, ampak smo se na srečo uspeli dogovoriti in sva se priključila skupini. Vinska klet je bila leta 1957 ustanovljena  kot zadruga in je še danes v 100% lasti več kot 400 briških vinogradniških družin. Klet je največja pridelovalka in izvoznica slovenskih vin, saj jih izvažajo v kar 26 držav po svetu. Je precej velika, tako da ni ena izmed tistih lepo urejenih kleti, ki te popolnoma očarajo. Je pa vseeno vredna ogleda. Degustacija vina je potekala v dvorani s pogledom na vinograde, ki sprejme kar do 250 gostov.

Goriška Brda (35 of 61)

Goriška Brda (38 of 61)

Goriška Brda (40 of 61)

Goriška Brda (41 of 61)

Goriška Brda (39 of 61)

Goriška Brda (42 of 61)

 

Za kosilo ali večerjo vam priporočam okrepčevalnico in picerijo Belvin, ki se nahaja 1 km od Medane, tik ob italijanski meji, v vasi Plešivo. Mene je očaral ambient, kjer prevladujeta les in kamen ter ogromna zunanja terasa s pogledom na okoliške griče. Poleg se nahaja tudi tenis igrišče, igrišče za odbojko na mivki in igrala za otroke.
Poleg prijetnega ambienta vam postrežejo tudi z dobro hrano.

Goriška Brda (43 of 61)

Po poznem kosilu sva se zapeljala do turistične kmetije Kabaj, kjer sva imela rezervirano nočitev. Več o Kabaju, vožnji z električnimi skuterji, posebnemu vinu Amfori, ki ga pridelujejo na tradicionalen, 8 tisoč let star gruzijski način pa si preberite v posebni objavi TUKAJ.

 

Goriška Brda (53 of 61)

Goriška Brda (55 of 61)

Naslednji dan sva se po zajtrku in sprehodu med brajdami poslovila od Kabaja in se odpeljala do razglednega stolpa v Gonjačah. 23 metrov visok razgledni stolp s 144 stopnicami na vrhu katerega se ob lepem vremenu pogled razprostira  na Brda, Julijske in Karnijske Alpe, Dolomite, Furlanijo, Tržaški zaliv, Kras, Vipavsko dolino in Trnovski gozd. Z razglednega stolpa seže pogled tudi na Šmartno, prelepo briško vasico na griču obdano z obzidjem in utrjeno z obrambnimi stolpi. Hiše so razporejene okoli cerkve sv. Martina in med sprehodom po ozkih in prikupnih uličicah dobiš občutek, kot da si v nekem drugem času. Vredna ogleda je tudi Briška hiša,  ki predstavlja natančno rekonstrukcijo prvotnega stanovanjskega objekta, v njej pa je tudi zbirka s predmeti iz briške hiše ter razvoj od prazgodovine do danes.

Goriška Brda (8 of 61)
Goriška Brda (6 of 61)
Pogled na vasico Šmartno.

Goriška Brda (3 of 61)

Goriška Brda (4 of 61)

Goriška Brda (5 of 61)

Sledila je še degustacija in ogled vinske kleti na Grediču, ki ga danes  večina  pozna zaradi nadaljevanke Ena žlahtna štorija. Navdušila me je že zunanjost, notranjost pa je res vrhunska! Zelo elegantno in bogato opremljena. Ob vstopu v vinsko klet pa ostaneš brez besed! Tako lepe vinske kleti še nisem videla. In šampanjski tempelj, ki je res vrhunski! Ker je bil zunaj sončen dan sva se odločila, da bova vino poskušala na zunanji terasi. Degustirala sva 4 vrhunska vina in 1 penino, poleg pa sva dobila še prigrizke. Gospa, ki je vodila ogled in degustacijo je bila zelo prijazna, razložila je vsako vino posebej in odgovorila na vsa najina vprašanja, tako da imam za Gredič same pohvale.

Goriška Brda (1 of 1)

Goriška Brda (18 of 61)

Goriška Brda (11 of 61)

Goriška Brda (14 of 61)

Goriška Brda (13 of 61)

Goriška Brda (12 of 61)Šampanjski tempelj

Goriška Brda (15 of 61)

Goriška Brda (17 of 61)

Goriška Brda (16 of 61)

Po obisku Grediča sva želela še na kosilo na domačijo Belica v Medani, ampak sva od tam odšla razočarana. Kljub temu, da je bilo prostih še nekaj nerezerviranih miz naju niso hoteli sprejeti, saj naj bi imeli premalo osebja za toliko gostov. V veliki gostilni so delali samo 4 natakarji in to na sončno soboto ob 14h…

Goriška Brda (60 of 61)


Verjetno nekatere zanima tudi kakšni so stroški 2-dnevnega izleta.

STROŠKI:
80€ (+ 3€ turistične takse)= 1 nočitev z zajtrkom pri Kabaju
25-30€= bencin (iz okolice Ljubljane)
40€= dve kosili za 2 osebi
20€= degustacija vina za 2 osebi na Grediču
12€=  degustacija vina za 2 osebi v Klet Brda
8€= kozarec vina Amfora pri Kabaju
10€= 2kg češenj
20-30€= ostale degustacije vina in nakup vina
10-20€= ostala hrana


Skupaj: 230-260€ za 2 osebi, 2 dni, 1 nočitev

Kot lahko vidite Brda niso najbolj poceni. Sicer sva veliko prihranila pri hrani, saj nisva jedla ničesar vrhunskega, nekaj več pa sva zapravila za vino, saj sva v Brda prišla z namenom da poskusiva čim več različnih vin in si ogledava vinske kleti.

Goriška Brda (48 of 61)

Brda so popolna za pobeg iz vsakdana, za sprostitev, uživanje in “polnjenje baterij”. Ponujajo ogromno različnih doživetij, tako za ljubitelje vina in dobre hrane, narave ter tiste, ki počitnice raje preživljajo bolj športno obarvano. Po obisku Brd sem še bolj navdušena nas našo malo Slovenijo, saj nam ponuja toliko kotičkov. Res živimo na enem izmed najlepših delčkov sveta.

Nove objave lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

Summary
Pravljična Goriška Brda
Article Name
Pravljična Goriška Brda
Author

4 thoughts on “Pravljična Goriška Brda

  1. Krasen članek. Še jaz ki sem Brika ne bi spravila skupaj lepšega. Zmotila me je edino tista pica, ker bi vama svetovala raje da poskusita zeliščno frtaljo.

    1. Hvala! 🙂 Za pico sva se odločila zato, ker sva oba ljubitelja le-te. Kje pa bi lahko poskusila frtaljo? Se mi zdi, da na spletu čisto premalo piše o tem kje se v Brdih lahko je dobro in predvsem domačo hrano. Škoda. :/

Comments are closed.