Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

Po več kot letu dni dogovarjanja mi je končno uspelo obiskati vinarstvo Kerin. Z lastnikom Lojzetom sva se spoznala na degustaciji vin v Slovenski hiši (klik za objavo), kjer me je navdušila njegova bela frankinja, ki po mojem mnenju spada v sam vrh slovenskih vin.

Takoj po prihodu na Stražo pri Krškem me je presenetila izkazana gostoljubnost, sprva mi je bilo kar malo nerodno, saj je mene in mojega fanta povabil v svoj dom, k svoji družini, za njihovo mizo, da sva skupaj z njimi zajtrkovala. Take prijaznosti in toplega sprejema res ne doživiš vsak dan.

Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

 

Hiša frankinje
Po odličnem domačem zajtrku naju je odpeljal v Hišo frankinje. To je njihova vinska klet, ki je razdeljena na 3 dele- tehnološki in zorilni del ter del, ki je namenjen degustaciji njihovih vin in druženju. Vidni del Hiše frankinje je v večini narejen iz naravnih materialov, kot sta kamen in les. Ni čistih, ostrih, ravnih linij, ampak so vsi robovi zaobljeni, da vse skupaj deluje bolj mehko in domače. Po celi vinski kleti prevladujejo zemeljski toni, tako da je klet prava paša za oči. V njej se skriva veliko posebnih detajlov in različnih zgodb, saj so obdržali veliko elementov iz hiše svojih prednikov, v njihov spomin in čast.

V kleti se nahaja tudi manjša trgovina, kjer je možno kupiti njihova vina. Iz prve roke vam lahko povem, da so vsa odlična. Najbolj mi je všeč bela frankinja, to je belo vino iz rdečega grozdja, ki je tako lahko, sveže, bolj “žensko vino”. Odličen je tudi kerner in njihovo likersko vino. Imajo kar sedem različnih vin iz modre frankinje, leta 2012 pa so bili tudi zmagovalci na Festivalu modre frankinje v Sevnici.

Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

Vinarstvo Kerin

Lojze Kerin
Lojze je izredno karizmatičen, pozitiven in kar najbolj cenim pri ljudeh, popolnoma preprost človek. O svojem vinu govori z ogromno strasti ter posebno energijo in žarom v očeh. Prav veselje je opazovati to njegovo ljubezen do vinarstva, zato sem med ogledom kleti nekajkrat kar malo preslišala, o čem je govoril, saj sta me njegova energija in entuziazem čisto prevzela. Ima ogromno znanja, saj je med drugim tudi diplomiral iz agronomije, svojo diplomsko nalogo pa je posvetil prav modri frankinji.

Če se boste kdaj odločili za obisk Hiše frankinje in degustacijo njihovih vin, vam zagotavljam, da vam gotovo ne bo dolgčas in boste domov odšli bogatejši za čudovito izkušnjo.

Nove objave lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

 

 

 

Summary
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)