Panna cotta z jagodnim pirejem

Panna cotta z jagodnim pirejem

Popolna sladica v kozarcu za prihajajoče toplejše dni. Panna cotta z jagodnim pirejem je osvežilna, preprosta za pripravo in zaradi postrani plasti malo drugačnega in bolj atraktivnega videza. Panna cotta je klasična italijanska sladica in njeno ime v dobesednem prevodu pomeni “kuhana smetana”. Sama sem poleg za več svežine dodala še jagodni pire, ki je brez želatine, zato ni strjen, tako kot panna cotta. Po želji lahko tudi v jagodni pire dodate želatino, ampak meni in moji družini je veliko ljubše, če je brez. Poglejte si tudi moj recept za panna cotto z belo čokolado (klik za recept). 

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik). 

 

Panna cotta z jagodnim pirejem

Panna cotta z jagodnim pirejem

 

Količina sestavin je za 4 kozarce prostornine 2-2,5 dcl.

Panna cotta:

 • 4 dcl sladke smetane
 • 1 dcl mleka
 • 70 g sladkorja
 • 3 lističe želatine
 • 150 ml stepene sladke smetane

Postopek priprave panna cotte:

 1. Mleko, 4 dcl smetane in sladkor damo v kozico, kuhamo do vretja in ko zavre, zmanjšamo ogenj na srednjo moč ter ob rahlem vretju kuhamo še 20 minut, da se smetana zgosti in nato jo odstavimo s štedilnika. Med vretjem večkrat premešamo.
 2. Želatino v lističih pripravimo po navodilih na hrbtni strani vrečke- najprej jo namočimo v hladno vodo, da se zmehča, nato jo ožamemo in primešamo v zgoščeno smetano, takoj po tem, ko odstavimo s štedilnika in mešamo tako dolgo, da se raztopi.
 3. Ko se kuhana smetana ohladi do mlačnega, narahlo primešamo še 150 ml stepene sladke smetane in mešamo do enotne zmesi.
 4. Nato panna cotto nalijemo v “postrani kozarce” (glej spodnjo fotografijo) in jo damo čez noč ali pa za nekaj ur v hladilnik, da se dobro strdi.

Panna cotta z jagodnim pirejem

 

Jagodni pire:

 • 750 g zmrznjenih jagod
 • 80 g sladkorja (oz. po okusu)

Postopek priprave jagodnega pireja: 

 1. Jagode in sladkor stresemo v kozico in jih kuhamo dokler se jagode ne zmehčajo.
 2. Količino sladkorja prilagodimo svojemu okusu. Lahko ga dodamo več ali manj.
 3. Zmehčane jagode spasiramo v gladek pire in ga ohladimo.
 4. Ohlajen oz. mlačen jagodni pire vlijemo v kozarce k panna cotti.
 5. Za nekaj časa jo damo še v hladilnik, da se ohladi, nato pa lahko panna cotto z jagodnim pirejem postrežemo.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

Panna cotta z jagodnim pirejem

 

 

 

 

 

 

 

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Panna cotta z jagodnim pirejem
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 51 Review(s)

9 thoughts on “Panna cotta z jagodnim pirejem

 1. Imam vprasanje: pana coto nalijemo v postrani kozarce, nato pripravimo jagodni pire in ga ohlajebega oz. mlacnega vlijemo k pana coti. Ali se zmesi ne pomesata skupaj?

 2. Zopet se javljam. Ker bom prvič delala panacoto, prosim če mi pomagate. Ali se mora panacota v kozarcih strditi (ohladiti v hladilniku), nato pa se nanjo vlije jagodni pire? Hvala za odgovor.

  1. Ja, panna cotta se mora popolnoma strditi, zato jo dam jaz vedno čez noč v hladilnik ali pa vsaj za nekaj ur. Šele ko je trdna, se lahko v kozarec nalije jagodni pire, ker drugače bi se plasti zmešale. 🙂

 3. Pozdravljena,
  mene pa zanima, ce naredis jagodni pire brez zelatine, ce se bo v hladilniku po parih urah strdil ali bo tekoc?
  Hvala za odgovor!

  1. Živjo, je zapisano v uvodnem delu recepta, da pire ni strjen, ker mi je bolj všeč “jagodna omaka” kot “jagodni žele”. 🙂 Ni pa tekoč, ampak je gost in dlje kot se kuha, bolj gost pride (kot pri marmeladi). Če pa želite strjenega pa lahko komot dodate še želatino, meni je ljubše brez. 🙂

 4. Hvala za odgovor, sem pripravila cisto po receptu in je zakon! Ravno to, da pire ni cisto strjen da piko na i. Jagode pa dem sladkala samo z 30g sladkorja, saj menim, da so same jagode ze po sebi dovolj sladke, panna cota pa z vso sladko smetano tudi. Odlicno!

  1. Super, me veseli, da vam je všeč. Tudi sama sem dala le dve žlici, kar je 30-40 gramov in navadno sadja dodatno skoraj ne sladkam, sam mi je že samo po sebi dovolj sladko in želim, da so sladice bolj osvežilne. 🙂

Comments are closed.