Nasveti za peko piškotov

Piškoti z bučnimi semeni

Nasvete za peko piškotov sem se odločila zapisati zato, ker imam s peko piškotov veliko izkušenj in verjamem, da bodo nekateri nasveti prišli prav tudi vam. Pa tudi zato, ker sem lani decembra ves čas dobivala ena in ista vprašanja glede peke. Objava je precej dolga, saj je nasvetov kar nekaj. Predvsem ne pozabite prebrati zadnje, 18. točke.

Vsi moji objavljeni recepti so preverjeni, večkrat preizkušeni in če vam ne uspejo v prvo, zato ni kriv recept. Uporabljajte kakovostne sestavine, držite se mojih nasvetov za peko in izberite recepte, ki so primerni vaši izkušenosti. Prepričana sem, da vam bodo z nekaj truda in vaje uspeli čudoviti piškoti.

Moje recepte za piškote lahko najdete TUKAJ.

Piškoti z bučnimi semeni

 1. Vzemite si čas in ne hitite.
  Peko piškotov si vedno v naprej načrtujem in vzamem dovolj časa za pripravo, zato da mi ni treba hiteti in lahko v miru ustvarjam. Prižgem si glasbo, zraven malo poplesavam in uživam. Ko nisem živčna in pod stresom, nastanejo najboljši piškoti.
 2. Bolje je delati v mrzlem prostoru.
  Poletje je najslabši možni čas za peko piškotov, sploh če v kuhinji nimamo klime, zato je bolje, da se takrat peke ne lotimo. V hladnejših mesecih si jaz vedno malo zmanjšam gretje in odprem kakšno okno (če je zunaj hladneje kot v stanovanju), ker v mrzlem prostoru testo dlje časa ostane hladno in posledično ga je lažje valjati, sploh če delamo kakšne piškote z veliko masla.
 3. Testo za piškote si pripravimo že večer prej.
  S tem si malo razdelim delo, da ni en dan preveč vsega, pa še za testo je bolje, da počiva čez noč v hladilniku (seveda če ni v receptu zapisano drugače).
 4. Iz kakovostnih sestavin dobimo okusne piškote.
  Raje 2 kilograma dobrih piškotov iz kakovostnih sestavin, kot 5 kilogramov iz nekakovostnih. Uporabljajte pravi vanilijev ekstrat in ne poceni vanilijevo aromo, domača jajca, bio limone in pomaranče…
 5. Maslo, maslo in še enkrat maslo.
  Margarino zamenjajte z maslom, ki je ne samo bolj zdravo, ampak tudi boljšega okusa. Piškoti pa so še boljši, če uporabimo t.i. “domač puter”.
 6. Ne spreminjajte recepta!
  Piškoti so zelo “delikatno” pecivo in že majhna sprememba je dovolj, da ne uspejo. Tako da tukaj ni improviziranja in dodajanja ter odvzemanja sestavin, tako kot pri kakšnih drugih sladicah, ampak se je treba točno držati recepta. Recepte lahko spreminjamo šele takrat, ko imamo za seboj že kar nekaj kilogramov piškotov in dobimo “občutek” za testo.
 7. Testo ohladite.
  Večina mas za piškote mora vsaj nekaj časa počivati v hladilniku, razen če ni zapisano drugače. Ta izjema so brizgani piškoti, ki jih brizgamo takoj, ko pripravimo testo, saj je hladnega nemogoče nabrizgati.
 8. Valjajte hladno testo.
  Vedno valjam hladno testo, saj je ta način najlažji. Sploh pri piškotih, ki vsebujejo velike količine masla. Ne valjam vsega naenkrat, ampak si vzamem manjši del, ga razvaljam in izrežem z modelčki. Ostalo testo imam medtem v hladilniku in ga jemljem ven postopoma. Če je testo pretrdo in se drobi, ga prej malo pregnetem, da se zmehča.
 9. Na pomokani deski ali med peki papirjem.
  Na pomokani deski valjam takrat, ko zamesim bolj mehko testo. Tako vedno valja tudi moja babica in njenim “tehnikam” zaupam. Za začetnike v peki piškotov pa priporočam valjanje med dvema peki papirjema, saj je lažje.
 10. Najboljši je lesen valjar.
  Prisegam na lesen valjar, saj je preprosto najboljši. Sploh tisti plastični, v katere se natoči voda, me ne prepričajo. Prav tako ne uporabljam valjarja z distančniki, saj mi uspe enakomerno razvaljati testo brez tega in menim, da ga tudi vi ne potrebujete, saj z nekaj vaje hitro dobiš občutek za valjanje.
 11. Izrezujemo s kakovostnimi modelčki.
  Enako pravilo kot pri uporabi kakovostnih sestavin- raje 5 dobrih modelčkov kot 20 slabih. Doma smo čez leta nabrali čez 100 različnih modelčkov in 95 % teh je kovinskih. Močnih kovinskih in ne tistih, iz poceni trgovin, ki ga malo bolj stisneš in spremeni obliko. Modelček mora biti tako trden, da ga ne moreš stisniti in to pred nakupom vedno preverite. Je pa res, da so takšni modelčki precej dražji. Ampak naj bo kakovost pred količino. Začetniki si izberite osnovne oblike, saj je razne snežinke z veliko kraki ali pa jelenčke veliko težje prenesti na pekač, da se ne deformirajo.
 12. Piškote na pekač prenašajte z modelčkom ali s pomočjo noža.
  Najlažje je, če piškot na pekač prenesemo kar v modelčku. Če pa piškot ne ostane v modelčku, ga z jedilnim nožem previdno odstranimo s površine.
 13. Če piškot ni lep, ga ne daš na pladenj.
  Velikokrat me vprašate, kako mi uspejo tako lepi piškoti. Odgovor je preprost- dokler piškot ni popoln ga ne dam na pladenj. Če daste na pladenj “deformiran” piškot, potem iz pečice ne bo prišel lep. Valjajte in izrezujte tako dolgo (vseeno ne predolgo, ker se testo mehča), dokler piškot ni lep. Lep pa bo, če se boste držali omenjenih nasvetov in izbrali recept, primeren svoji izkušenosti s peko piškotov.
 14. Potrebujemo 3 pladnje obložene s peki papirjem.
  Šele v zadnjem času sem pri peki piškotov začela uporabljati tri pladnje, prej sem vedno imela samo dva. Medtem ko je prvi pladenj v pečici, se drugi hladi, na tretjega, ki je hladen, pa zlagam na novo izrezane piškote. Če jih zlagam na topel pladenj, se začnejo prehitro topiti. To je predvsem praktično takrat, ko delam linške piškote, kjer šele ko so na pladnju, izrežem luknjo in če je piškot zaradi pladnja že topel, potem ne uspe najlepše.
 15. V pečico dajemo hladne piškote.
  Ta točka se navezuje na prejšnjo, kjer sem zapisala, da moramo piškote zlagati na hladen pladenj. Tako so tudi piškoti, ko grdo v pečico, hladni. Na ta način obdržijo lepšo obliko in se ne razlezejo. Po moje so tudi bolj okusni, ker se hladno maslo začne topiti šele v pečici in ne že med zlaganjem na pladenj.
 16. Vsaka pečica peče drugače.
  Jaz večinoma vse pečem ali na 180 °C brez ventilacije ali na 160 °C z ventilacijo. Še raje pečem z ventilacijo, saj so potem vsi piškoti enakomerno pečeni. Ampak ker vsaka pečica peče drugače, morate vedno preverjati piškote, saj ni nujno, da moj zapisani čas velja tudi za vas. Nekateri piškoti lahko v minutki iz belih postanejo preveč zapečeni, tako da bodite previdni.
 17. Piškote lahko hranimo tudi nekaj tednov.
  Piškote lahko v zaprti škatli hranimo tudi mesec dni ali več. To sicer ne velja za vse, ampak za večino. Če imamo kakšno veliko praznovanje, lahko piškote spečemo že več dni prej, nato pa jih 2-3 dni pred praznovanjem namažemo z marmelado, kremami itd.
 18. Vaja dela mojstra.
  Peka piškotov ni lahka. Pika. Kdor misli, da je to lahko in hitro narejeno, ta gotovo še ni spekel veliko piškotov, sploh pa ne kakšnih zahtevnejših. In tisti, ki pričakujete, da vam bodo v prvo uspeli popolni piškoti, vam lahko zaželim samo “Srečno!”. Če bi bila peka tako lahka, potem bi vsak lahko bil slaščičar. Za piškote je treba dobiti “občutek” in dobimo ga lahko samo z vajo. Moji prvi piškoti so bili nesimetrični in nepopolnih oblik, ampak vaja dela mojstra. Samo iz napak se lahko kaj naučimo in samo s poskušanjem in vztrajanjem lahko napredujemo. Recepte za moje piškote najdete TUKAJ.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Nasveti za peko piškotov

Nasveti za peko piškotov

4 thoughts on “Nasveti za peko piškotov

 1. Pozdravljena, tudi jaz menim, da peka piškotov ni kar tako. Sama vse sestavine stehtam in se držim navodil, ki so v receptu, čeprav mož pravi, da po toliko letih peke pa res ne bi več potrebovala tehtnice. Hvala za vaše recepte, sploh poletne sladice so odlične. Kmalu bo Miklavž in peka piškotov bo pri meni kmalu na tapeti. Pa še to, bela čokolada se mi nikoli na posreči, da bi bila dovolj gosta in bi z njo okrasila piškote.

  1. Pozdravljeni! Jaz tudi za piškote vedno uporabljam tehtnico in tako delajo tudi “ta veliki” slaščičarji, ker pri piškotih je pač treba biti natančen. Hvala! 🙂

   Ja, bela čokolada je kar smotana za pripravo in mora vsak ugotoviti katera mu ustreza. Meni s kakšno poceni belo čokolado ali pa Milko in Manner ni nikoli nič uspelo, tako da zdaj raje kupim čokolado znamke Callebaut, ki je res kvalitetna čokolada, odličnega okusa in z njo mi vedno uspe. Je pa cena malo višja, kupi se pa v slaščičarskih trgovinah.

 2. Pozdravljena, veliko vaših receptov sem preizkusila in sem nad njimi navdušena 🙂 Imam pa eno vprašanje. Zelo rada pečem piškote in mi v večini super uspejo, problem se pojavi pri linških piškotih. Testo se enkratno valja in izrezuje, a potem pri peki spremenijo obliko (kot, da ji jih potegnilo malo po svoje). Testo odleži čez noč, valjam hladnega, pred peko jih dam na hladno, uporabljam 3 pekače. Ne vem več kaj bi lahko bilo.

  Hvala za vsak nasvet,

  Petra

  1. Živjo!

   Me veseli, da so vam moji recepti všeč. Žal pa ne vem, kaj je razlog, da vam linški ne uspejo, glede na to, da se držite vseh “pravil”, ki se jih držim tudi jaz. Mogoče če bi kdaj uporabil drugo maslo? Malo bolj zgnetli testo? A vam samo linški ne uspejo ali tudi ostali piškoti, ki se izrezujejo z modelčki?

Comments are closed.