Sočna rižota s piščančjim mesom

Preprosta rižota s piščančjim mesom

Sočna rižota s piščančjim mesom je pri nas doma pogosto na meniju. Priprava je zelo enostavna in ne rabiš biti mojster v kuhanju, da ti uspe. Meni je všeč predvsem zato, ker je zelo sočna (kar se vidi tudi na fotografijah). Všeč so mi rižote, kjer je še malo “omake”, torej da riž ne vpije celotne količine tekočine. Takšna rižota je namreč veliko bolj sočna in fina.

Za pripravo je potrebno samo prepražiti čebulo, zelenjavo in meso, dodati riž, vse skupaj zaliti z vodo in pasiranim paradižnikom, začiniti in pustiti približno 30 minut, da se skuha. Nič ni treba mešati ali dodajati tekočino.

Res pa je, da sočna rižota s piščančjim mesom ni kremasta, saj v njej ni masla ali sira, ki sta skoraj stalnica pri kremastih italijanskih rižotah. Je pa zato malo manj kalorična.

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik). 

Preprosta rižota s piščančjim mesom

Pravilna izbira riža

Preden sem začela pisati Leaneen, izbiri vrste riža nisem posvečala velike pozornosti. Riž je bil riž, zame je obstajala le ena vrsta. K sreči sem kmalu (tudi po zaslugi učenja italijanskega jezika) ugotovila, da obstaja ogromno vrst riža in da je pred pripravo rižote smiselno razmisliti, katera vrsta je najprimernejša.

Moj favorit so 3 žita Zlato polje, saj mi je zelo všeč kombinacija riža, pire in ječmena ter tekstura, ki jo dobimo pri kuhanju. Pri pripravi kremastih rižot, kot je moja gobova rižota (klik za recept), pa skoraj vedno uporabim vrsto Arborio, ki vsebuje veliko škroba in poskrbi za lepo kremasto teksturo.

Tokrat sem za sočno rižoto s piščančjim mesom uporabila Parboiled riž znamke Zlato polje. Več informacij o tej vrsti najdete TUKAJ. Gre za vrsto, ki zaradi posebnega postopka termične obdelave ohrani večino mineralov in vitaminov v zrnih riža. Poleg tega se med kuhanjem ne sprime in ne razkuha.

Meni je ta vrsta zelo okusna zato, ker so kuhana zrna srednje velikosti in lepo zaobljena, brez ostrih robov (popolno nasprotje basmati riža, kjer so kuhana zrna ozka in dolga, lahko bi rekla, da so rahlo špičasta).

Preprosta rižota s piščančjim mesom

Zapisana količina je za 2-3 osebe.

Sestavine za sočno rižoto s piščančjim mesom:

 • 2-3 žlice olivnega olje
 • 1 večja čebula
 • 200 g piščančjega fileja
 • 1 večje korenje
 • 100 g graha
 • 100 ml pasiranega paradižnika
 • 200 ml riža vrste Parboiled
 • 500 ml zelenjavne jušne osnove
 • začimbe (po okusu)
 • sol

Opomba: Po želji lahko dodamo tudi drugo zelenjavo npr. bučke. Meso lahko izpustimo in pripravimo samo zelenjavno rižoto.

Postopek priprave:

 1. Najprej segrejemo olje in na njem do zlatega prepražimo sesekljano čebulo.
 2. Dodamo korenje narezano na kocke in grah ter pražimo nekaj minut.
 3. Nato dodamo še kocke piščančjega fileja in vse skupaj pražimo 15-20 minut, da se zelenjava zmehča in meso speče. Po potrebi dodamo malo vode, da se ne prismodi.
 4. Ko je zelenjava zmehčana in meso pečeno, dodamo riž in pražimo samo toliko, da postekleni.
 5. Prilijemo pasiran paradižnik, zelenjavno jušno osnovo ter solimo in začinimo po okusu.
 6. To “vodo”, v kateri se kuha riž, moramo poskusiti, da vidimo, če je dovolj začinjena- če nam je dobra pomeni, da nam bo všeč tudi končni okus rižote.
 7. Kuhamo približno 30 minut oziroma dokler riž ne vpije vode. Če želimo sočno rižoto, potem jo že malo prej odstavimo s štedilnika.
 8. Sočna rižota s piščančjim mesom je še boljša, če jo popestrimo z malo parmezana.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Sočna rižota s piščančjim mesom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.