Polnjena svinjska rebra izpod peke

Priprava hrane izpod peke

Polnjena svinjska rebra izpod peke sem prvič pripravila kakšna tri leta nazaj. Takrat sem tudi prvič poskusila hrano izpod peke. S prijatelji smo namreč imeli piknik in smo se namesto za peko na žaru odločili za “podpeko”. Bilo je vrhunsko!

Takrat pojma nisem imela o pripravi hrane izpod peke, ampak na srečo je prijatelj Miha kuhar in zadevo obvlada. Danes, po nekaj že pripravljenih podpekah, lahko rečem, da znava tudi jaz in moj dragi pripraviti vrhunsko pojedino. Glavna specialiteta pa so definitivno polnjena svinjska rebra.

Že vnaprej moram poudariti, da nisem ne mojstrica, ne kakšna velika poznavalka priprave hrane izpod peke, tako da so v tej objavi zapisane zgolj moje lastne izkušnje, ki pa ni nujno, da so čisto “pravilne”.

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik). 

Polnjena svinjska rebra izpod peke

Glavni pripomoček za pripravo hrane izpod peke?

Glavni pripomoček za podpeko je posoda imenovana sač. Ta način priprave hrane izvira oziroma je najbolj poznan v Bosni in Hercegovini, nekaterih delih Hrvaške, Srbije in Črne Gore. Po besedah mojih znancev se najboljši sači dobijo v Bosni in tisto so navadno ročno kovani.

Jaz za pripravo uporabljam litoželezni sač, narejen v Sloveniji, ki je težji, bolj robusten, po moje tudi bolj vzdržljiv, cena pa je proti kovanemu saču dvojna. Kaj je razlika? Priprava hrane v litoželeznem saču naj bi bila lažja, saj se bolj enakomerno ogreva, manj je možnosti, da se hrana prižge. Za peko v pravem, kovanem saču, pa moraš imeti malo več izkušenj in znanja, da se hrana lepo speče.

Kaj še potrebujemo?

Potrebujemo dovolj veliko odprto kurišče. Najbolje je, če ga pripravo na tleh. Pri nas je navadno na travi na katero položimo pločevino, po potrebi pa obložimo še z opeko. Kurišče mora nujno biti ravno, saj mora biti sač med peko na ravnem. Pripravo v kaminu odsvetujem, saj se hitro lahko zgodi, da je premalo prostora.

Za peko bomo potrebovali še kavelj za dvigovanje pokrova (navadno se ga dobi skupaj s sačem), rokavice in pribor za peko na žaru.

Priprava hrane izpod peke

Priprava polnjenih svinjskih reber

Po moje je to najboljša jed, ki se jo lahko pripravi izpod peke! Svinjska rebra vedno kupim pri mesarju v Sparu. Mesarja tudi vedno prosim, če mi lahko naredi “žepek”, ki se ga potem napolni s kruhovim nadevom.

Kruhov nadev je skoraj enak kot pri pripravi nadevanega piščanca (klik za recept). Najbolje je, če rebra z njim nadevamo že en dan prej, jih pokrijemo z živilsko folijo ter pustimo čez noč v hladilniku.

Med peko ta nadev vpije vse sokove in rezultat je božanski okus. Po moje je moja najljubša stvar pri polnjenih rebrih ravno ta sočen nadev.

Polnjena svinjska rebra izpod peke

Sestavine za polnjenja svinjska rebra izpod peke:

 • 1,5 kg svinjskih reber
 • 500 g belega kruha
 • 1 dcl sladke smetane
 • 6 dcl mleka
 • 2 čebuli
 • 2 jajci
 • šopek peteršilja
 • česen v prahu
 • poper
 • sol

Postopek priprave polnjenih svinjskih reber:

 1. Rezine kruha že dan pred pripravo nadeva narežemo na majhne kocke. Pokrijemo jih s čistim kuhinjskim servietom in pustimo, da se malo posušijo. Večkrat jih premešamo.
 2. Na dan priprave do vretja segrevamo mleko in sladko smetano. Tik preden zavreta odstavimo kozico s štedilnika ter prelijemo kruhove kocke.
 3. Čebuli sesekljamo in ju na olivnem olju prepražimo do zlato-rjave barve. Prepraženo čebulo prav tako dodamo h kruhovim kockam.
 4. Dodamo še jajci, sesekljan peteršilj, česen v prahu, poper in sol.
 5. Vse skupaj zmešamo v enotno kompaktno maso, ki naj bo malo mokra oziroma sočna.
 6. Obvezno jo tudi poskusimo in po potrebi ter okusu dodatno začinimo.
 7. Svinjska rebra operemo pod hladno vodo in jih do suhega obrišemo. Solimo jih zunaj in znotraj.
 8. Če nismo prosili mesarja, da nam naredi žepek, potem ga naredimo sami.
 9. Rebra napolnimo s kruhovo maso. Pazimo, da zapolnimo vsak prost kotiček. Na koncu jih dobro zatisnemo z lesenimi palčkami oziroma “špinami”.

Opomba: če kruhova masa ostane, jo lahko na sredi peke samostojno dodamo v sač. Lahko pa jo tudi naslednji dan uporabimo za pripravo kruhovega narastka.

Podpeka

Ostale sestavine za pripravo svinjskih reber izpod peke:

 • krompir
 • bučke
 • korenje
 • čebula
 • sol
 • začimbe za zelenjavo

Postopek priprave ostalih sestavin:

 1. Krompir, bučke in korenje olupimo, operemo in narežemo na večje kose. Srednje velik krompir narežemo samo na četrtine. Če so kosi premajhni, potem se med dolgotrajno peko preveč zmehčajo in razpadejo. Vse začinimo in solimo.
 2. Čebulo prav tako narežemo samo na četrtine ali le na polovico. V podpeki je nujna, saj poskrbi za boljši okus.

Postopek priprave hrane izpod peke:

 1. Ko imamo pripravljeno kurišče, lahko začnemo s pripravo žerjavice. Zakurimo suha polena, nato pa čakamo, da pogorijo, da dobimo žerjavico.
 2. Žerjavico pomaknemo na eno stran kurišča, sač pa postavimo na drugo stran. Biti mora popolnoma na ravnem. Okoli in okoli ga obložimo z žerjavico, tudi pokrov.
 3. Ko se dovolj ogreje, vlijemo malo olja. Najprej vanj stresemo začinjene kose zelenjave, ki jih mora biti toliko, da prekrijejo celotno dno sača.
 4. Malo premešamo ter dolijemo okoli 200-300 ml vode ter 100-200 ml kvalitetnega suhega belega vina. Vino bo zelo izboljšalo celoten okus jedi. Na vrh položimo polnjena svinjska rebra.
 5. Navadno se mora vse skupaj peči okoli 2 uri. Dolžina peke je odvisna od temperature. Mora biti ravno prav vroče in ta občutek za temperaturo dobiš z malo vaje in izkušnjami.
 6. Če je prevroče, se lahko prehitro zapeče, zato moramo sač pogosto preveriti, po potrebi malo premešati in dodati dodatno tekočino.
 7. Pokrov dvigujemo previdno, da nam pepel in žerjavica s pokrova ne padeta v hrano.
 8. Po dveh urah se zelenjava lepo zmehča, meso zapeče in nato je čas, da po vsem vloženem času in trudu končno poskusimo polnjena svinjska rebra izpod peke.

Nove recepte lahko spremljate na FB strani Leaneen ali na Instagramu.

Polnjena svinjska rebra izpod peke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.