Velikonočno kuhanje z go. Nado Lunder

Velikonočni štruklji

Na gregorjevo soboto sem imela čast opazovati go. Nado Lunder, večkratno dobitnico zlatih priznanj, pri pripravi velikonočnih ajdovih štrukljev. Zlata priznanja je dobila za peko poprtnika, pletenice, špehovke, bučnega kruha ter šunke v testu, za katero je dobila priznanje ravno nekaj dni nazaj, ko ji je ocenjevalna komisija dodelila vse možne točke.

Z go. Nado sem prišla v stik preko Društva podeželskih žena Dobrepolje-Struge, kjer je zelo aktivna, še nekaj tednov nazaj pa je bila tudi predsednica društva.

Prvič sva se srečali pri njej doma, kjer sem se takoj počutila zelo domače. Res je prijazna in topla oseba, polna znanja, ki ga je z veseljem delila tudi z menoj.

Velikonočni ajdovi štruklji
Velikonočni ajdovi štruklji

Ajdovi štruklji so velikonočna jed, ki je značilna za območje Dobrepolja in jo ob veliki noči pripravlja skoraj vsaka hiša. Narejeni so iz ajdove moke, kateri so dodani še koščki narezane šunke ali suhih fig. So popolnoma drugačnih od štrukljev, ki ji pozna večina, saj se jih ne zvija. Res je, da niso najbolj privlačnega videza, vendar so dobri ter predvsem drugačni od tistih, ki smo jih vajeni.

Zanimivo je tudi to, da so poznani na zelo majhnem območju. Ne poznajo jih niti v sosednjih Strugah, ki spadajo pod isto občino, niti pri nas, kjer imamo do Dobrepolja samo dobrih 6 km. Jih pa poznajo na Rašici in v Velikih Laščah, kjer jim rečejo “želodčki” in jih pripravljajo še z dodatkom bele moke in kvasa.

Ajdovi štruklji
* 1kg ajdove moke
* 1kg kuhane šunke
* 1l slane vode
* 1 žlica masti

Postopek priprave velikonočnih ajdovih štrukljev:
Šunko skuhamo in jo narežemo na kocke, dodamo ji ajdovo moko, žlico masti, potem pa postopoma prilivamo osoljeno vodo. Dodajamo jo po občutku, da masa ni preveč lepljiva. Vse skupaj zmešamo in nato oblikujemo manjše štruklje, dolge približno 10 cm. Če se nam masa prijema površino pomokamo.
Kuhajo se v osoljeni, vreli vodi. Naprej toliko, da splavajo na vrh in potem še nekaj minut. Vse skupaj nekje okoli 15 minut.

Opomba:
Če uporabite domačo šunko, potem izpustite žlico masti, maso pa zalivajte z vodo v kateri se je kuhala šunka. S kupljeno to namreč ni mogoče, saj zaradi vseh dodatkov v šunki voda postane bela.

Velikonočni ajdovi štruklji

 

Velikonočni štruklji

Velikonočni štruklji
Foto: ga. Lunder

 

Ga. Nada, najlepša hvala, da ste me sprejeli v svoj dom in z mano delili vaše znanje.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Velikonočni ajdovi štruklji
Published On
Total Time
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

2 thoughts on “Velikonočno kuhanje z go. Nado Lunder

Comments are closed.