Jezerškov šmorn

Jezerškov šmorn

Zagotovo najbolj znan šmorn v Sloveniji je definitivno jezerškov šmorn. Prvič sem ga poskusila na Odpri kuhni, ko sem v dolgi vrsti stala kar nekaj minut, da sem prišla do svoje porcije. Splačalo se je. Šmorn je precej drugačen od tistega, ki sem ga vajena. Doma je puhast in mehek, Jezerškov pa je precej bolj “zbit” in masten. In ravno to ga naredi tako dobrega! V kombinaciji s čežano oziroma omako iz gozdnih sadežev pa je zadetek v polno!

Jezerškov šmorn

Promo koda LEANEEN vam pri nakupu v spletni trgovini Začimbe.si prinese brezplačno dostavo.

Sem pa bila zelo presenečena, ko sem originalen recept našla na strani Expo. Mislila sem namreč, da je skrivnost”, potem pa sem ugotovila, da je priprava skoraj lažja od peke palačink. Tako dober pa je zaradi majhnega in preprostega “trika”.

Sestavine za jezerškov šmorn (za 4 osebe):

 • 0,5 l mleka
 •  6 jajc
 •  400 g bele moke
 •  ščep soli
 •  2 žlici rozin
 •  2 čajni žlički ruma
 •  50 g masla
 •  30 g sladkorja
 • 20 g mešanice začimb Sladkorna ljubezen
 • olje za namastitev ponve

Postopek priprave jezerškovega šmorna:

 1. Rozine namočimo v rum.
 2.  V skledi z metlico zmešamo moko in jajca ter postopoma dolivamo mleko. Dodamo ščep soli in mešamo dokler ne dobimo enotne mase.
 3.  V ponev damo malo olja in ko se segreje vlijemo maso. Približno za eno debelino prsta. Po vrhu potresemo rozine, ki smo jih predhodno namočili v rum. Na srednji temperaturi pečemo približno 5 minut, da spodnji del postane zlato-rjav. Nato s plastično lopatico maso “razrežemo” na kvadrate in vsakega posebej obrnemo. Ko postanejo zlato-rjavi tudi na drugi strani, jih natrgamo na še manjše koščke.
 4.  Potem pa sledi tisti del, zaradi katerega je šmorn tako dober! Koščke pomaknemo na rob ponve, da na sredini dobimo prostor, tako da lahko tja damo maslo in sladkor. Ko se sladkor začne topiti vse skupaj zmešamo. Maslena karamela mora prekriti vse koščke.
 5.  Šmorn postrežmo še topel skupaj s sadno omako (jaz sem naredila malinovo), po vrhu pa posujemo s sladkorjem v prahu.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Jezerškov šmorn

2 thoughts on “Jezerškov šmorn

 1. rumenjak pa beljak ločiš narediš sneg in ga na koncu vmešaš v maso tako pride šmoren bolj puhast in mehak…na koncu pa ga je itak najbol kul d posuješ sladkor po ponvi počakaš da se stopi in premešaš in je mehak in hrustljav…

  1. Mami in babica sta tudi vedno delali tako, da sta ločili beljake in rumenjake, da je bil šmorn puhast in mehek. Ampak jezerškov je meni všeč ravno zato, ker ni puhast kot kakšen biskvit, ampak je bolj “zbit” z masleno “karamelo” 🙂

Comments are closed.