Goveji burgerji s karamelizirano čebulo

Goveji burgerji s karamelizirano čebulo

Goveji burgerji s karamelizirano čebulo so odličnega okusa, slastnega videza, njihova priprava pa je povsem nezahtevna in dokaj hitra. Se mi zdi, da je Slovenijo v zadnjih letih zajela prava burgermanija, ki sem se je nekaj časa spretno otepala, v zadnjih mesecih, pa sem ji podlegla, saj sem poskusila nekaj odličnih burgerjev, ki so me totalno navdušili. Več mojih receptov za kosila najdete TUKAJ.

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik).

Goveji burgerji s karamelizirano čebulo
Goveji burgerji s karamelizirano čebulo
Goveji burgerji s karamelizirano čebulo

Preprosta priprava

In tako sem se priprave lotila tudi sama. Delo sem si olajšala tako, da sem v Sparu kupila že pripravljene goveje polpete, ki so iz 100% mladega govejega mesa in brez kakršnihkoli dodatkov. V Sparovi pekarni sem vzela še bombete s kurkumu, ki so me navdušile s svojo intenzivno rumeno barvo ter še par drugih sestavin  kot je cheddar sir, rukola in rdeča čebula. 

Sprva sem mislila, da mi bodo goveji burgerji s karamelizirano čebulo vzeli precej časa, na koncu pa se je izkazalo, da so pripravljeni hitreje kot marsikatera druga jed. Poleg tega pa so bili narejeni čisto po mojem okusu, saj sem uporabila samo tiste dodatke, ki so mi res všeč. In pri domačem burgerju je ravno to najboljše, da si ga lahko sestavimo čisto po svojih željah, možnosti in kombinacij pa je ogromno.

Goveji burgerji s karamelizirano čebulo
Sestavine za pripravo sem kupila v trgovini SPAR.

Količina sestavin je za 4 burgerje.

Goveji burgerji s karamelizirano čebulo:

 • 4 BBQ goveje burgerje 
 • 4 bombete s kurkumo
 • 4 rezine cheddar sira
 • rukola
 • olje
 • sol

Postopek priprave govejih burgerjev:

 1. Najprej pripravimo karamelizirano čebulo, saj se dela najdlje časa, nato pa se lotimo še priprave preproste burger omake (recepta sta malo nižje).
 2. V ponvi segrejemo olje in nato na vroče olje položimo goveje polpete, ki smo jih pred tem posolili.
 3. Na srednji temperaturi jih na vsaki strani pečemo približno 4 minute, če želimo medium zapečeno meso. Drugače čas peke podaljšamo oziroma skrajšamo.
 4. Zadnjo minuto peke na vrh govejega polpeta položimo še eno rezino cheddar sira in ponev pokrijemo, da se sir lepo stopi.
 5. Bombete s kurkumu razpolovimo in obe polovici premažemo s preprosto burger omako. Bombete lahko pred tem malo popečemo
 6. Nato na spodnji del bombete položimo karamelizirano čebulo, sledi govej polpet s stopljenim cheddar sirom, na vrh dodamo še malo rukole ter pokrijemo z drugo polovico bombete.

Karamelizirana čebula

 • 4 rdeče čebule
 • 2 ščepa soli
 • olje

Postopek priprave karamelizirane čebule:

 1. Čebulo olupimo, prepolovimo in narežemo na tanke kolobarje.
 2. Ponev prekrijemo s tanko plastjo olja in ko se segreje, dodamo čebulo, ki jo pražimo približno 10 minut, da postekleni in se zmehča. 
 3. Vmes ves čas mešamo, saj ne sme postati rjava ali preveč zapečena. Če se čebula žge, dodamo več olja in malenkost zmanjšamo temperaturo. Dodamo tudi dva ščepca soli.
 4. Nato temperaturo zmanjšamo na minimum in čebulo dušimo še približno 30-40 minut, da se popolnoma zmehča. Vmes jo večkrat premešamo.
 5. Čebula mora postati zelo mehka in karamelizirana.

Opomba: Čebuli lahko dodamo tudi sladkor in balzamični kis.

Preprosta buger omaka:

 • 1 žlica balzamičnega kisa
 • 5 žlic majoneze
 • 3 žlice kečapa

Postopek priprave burger omake:

 1. Vse sestavine zmešamo skupaj, da dobimo enotno omako. Količine lahko prilagodimo svojemu okusu.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Goveji burgerji s karamelizirano čebulo
Goveji burgerji s karamelizirano čebulo

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.