Pirini kvašeni flancati

Pirini kvašeni flancati

Pirini kvašeni flancati so ena mojih ljubših pustnih sladic. Priprava sicer ni najlažja, saj je za sladice s kvašenim testom potrebno imeti malo “občutka”, ki pride z vajo. Ko pa enkrat veš, kdaj je testo dovolj mehko, kako ga oblikovati, pa je priprava mala malica. Po tem receptu so pirini kvašeni flancati res lepo mehki in puhasti, tako da se jim boste zelo težko uprli.

Na moji strani najdete tudi recept za klasične flancate, narejene z belo moko, po receptu moje babice (klik za recept). Še več mojih pustnih receptov pa si lahko ogledate TUKAJ.

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik). 

Pirini kvašeni flancati
Pirini kvašeni flancati

Včasih sem uporabljala le sveži kvas, zdaj pa vedno pogosteje posežem po suhem kvasu Dolcela. Z njim mi testo lepo vzhaja, jedi so okusne in še najpomembnejša stvar- ima veliko daljši rok trajanja od svežega.

To je zame velik plus, saj ga imam lahko vedno na zalogi, tudi ko se odločim za spontano peko. S suhim kvasom sem naredila tudi najbolj božanske cimetove rolice. Recept zanje si lahko pogledate TUKAJ.

Dolcela suhi kvas

Pirini kvašeni flancati:

Postopek priprave pirinih flancatov:

 1. Presejano pirino moko stresemo v večjo posodo in na sredino naredimo jamico.
 2. V jamico vlijemo približno 100 ml mlačnega mleka, dodamo suhi kvas in malo pomešamo. Pustimo okoli 10 minut, da kvas vzhaja.
 3. Nato po robu moke posujemo sol, dodamo sladkor, rumenjake, stopljeno maslo, kislo smetano, rum in preostalo mlačno mleko.
 4. Vse skupaj zgnetemo v mehko kvašeno testo. S kuhinjskim robotom moramo gnesti okoli 15 min, na roko pa približno 20 min.
 5. Po potrebi lahko dodamo malo moke, ampak samo toliko, da lahko oblikujemo lep in gladek hlebček.
 6. Končno testo mora biti zelo mehko, ker bodo potem tudi flancati lepo mehki in puhasti.
 7. Testo pokrijemo s čistim kuhinjskim servietom in ga pustimo vzhajati v toplem prostoru. Vzhaja naj vsaj 1 uro, da se količina podvoji.
 8. Vzhajano testo zvrnemo na desko, ga prepolovimo in najprej razvaljamo prvo polovico. Razvaljano testo naj bo približno 1 cm debelo.
 9. S pomočjo koleščka izrežemo pravokotnike, ki jim na sredini naredimo še dve veliki zarezi.
 10. Narejene flancate pokrijemo in jih vzhajamo še 45-60 min, da se njihova velikost podvoji.
 11. Olje naj ima pred peko okoli 170°C. Flancate previdno polagamo v vroče olje in jih najprej pečemo v pokriti posodi 1-2 minuti.
 12. Nato posodo odkrijemo, flancate obrnemo in jih še na drugi strani pečemo 1-2 minuti.
 13. Če nimamo kuhinjskega termometra, moramo zelo paziti, da olje ni prevroče, drugače se bodo pirini kvašeni flancati prehitro zapekli.
 14. Pečene polagamo na papirnate kuhinjske brisačke in ko so kvašeni flancati ohlajeni, jih posujemo s sladkorjem v prahu.
 15. Najboljši so na prvi dan, torej na dan peke. Takrat so najmehkejši in puhasti kot oblaček.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Pirini kvašeni flancati

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.