Kvašeni flancati mame Ivane

Kvašeni flancati

Samo še nekaj dni nas loči do pusta, zato je sedaj pravi čas za objavo kvašenih flancatov po receptu moje babice oziroma mame Ivane. Letos sem večino dela opravila sama, tako da je mama samo zgnetla testo. Njej gre to veliko bolje od rok, saj moje testo že večkrat ni bilo dovolj mehko. Ampak se počasi učim kdaj je tisto ravno pravšnje. Babičini kvašeni flancati so božanski~ mehki, puhasti, tisti “ta pravi”!

Kvašeni flancati so ena izmed tradicionalnih pustnih jedi in so za pripravo malo lažji od krofov, saj ni potrebno oblikovati kroglic, sicer pa priprava testa vzame enako časa. Malo lažji za pripravo so krhki flancati (recept), še lažje pa so miške (recept).

Kvašeni flancati mame Ivane

Sestavine za kvašene flancate:

Kvasec:
* 1/2 kocke svežega kvasa
* 5 žlic mlačnega mleka
* 1 čajna žlička sladkorja

* 500 g moke
* 1 čajna žlička pecilnega praška
* 1 čajna žlička soli
* 50 g masla
* 80 g sladkorja
* 3 rumenjaki
* 3 žlice ruma
* limonina lupinica
* 2,5 dcl mleka

* sladkor za posip
* olje za cvrtje

Kvašeni flancati mame Ivane

Postopek priprave kvašenih flancatov:

  1. Najprej pripravimo kvasec. V mlačno mleko damo žličko sladkorja in nadrobimo pol kocke kvasa. Premešamo in pustimo stati okoli 10 minut.
  2. V večjo posodo presejemo moko skupaj s pecilnim praškom. Na sredino vlijemo vzhajan kvas, po robu posode pa posujemo žličko soli.
  3. V drugi posodi penasto zmešamo maslo ter postopoma dodajamo sladkor, rum, rumenjake, limonino lupinico ter 1,5 dcl vročega mleka.
  4. Tekočino prilivamo med moko ter z drugo roko mešamo. Zamesiti moramo zelo mehko testo, zato poleg prilivamo še preostalo mleko. Mesimo približno 15 minut. Da nam gre testo lažje s prstov jih malo naoljimo. Na koncu dodamo še čisto malo moke, ravno toliko, da lahko oblikujemo hlebček.
  5. Testo naj dobro uro počiva na toplem. Volumen testa se mora vsaj podvojiti.
  6. Na pomokani deski razvaljamo testo ter s pomočjo koleščka izrežemo pravokotnike, ki jim nato naredimo še dve zarezi po sredini.
  7. Flancate polagamo na desko ter jih nato pokrite s prtom vzhajamo še kakšnih 15 minut.
  8. Pečemo na srednjem ognju, 1-2 minuti na vsaki strani. Pazite, da olje ne bo prevroče, drugače se bodo flancati prehitro zapekli.
  9. Pečene polagamo na papirnate serviete in ko so ohlajeni, jih posujemo še z mešanico sladkorja v prahu ter vanilijevega sladkorja.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

Kvašeni flancati mame Ivane

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Kvašeni flancati mame Ivane
Published On
Total Time
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 19 Review(s)

4 thoughts on “Kvašeni flancati mame Ivane

  1. Pozdravljena! Super recept, res so enkratni. Edino kar je, da sem delala s suhim kvasom in namesto 3 rumenjakov sem dala 2 celi jajci. Pa tudi vzhajala jih nisem več, ko sem jih razrezala, le malo sem jih raztegnila z rokami. Krasen recept, ki mora vsem uspet, meni še po nobenem receptu niso (pa sem najmanj 5 razlicnih ze preizkusila), po tem pa sem kar voljo dobila. Hvala!

Comments are closed.