Nasveti za rezanje peciva

Kako lepo razrezati pecivo? Po objavi jaffa in borovničevih rezin sem dobila ogromno sporočil z vprašanjem “Kako ti uspe tako lepo razrezati pecivo?”. Sama bi za svoje pecivo rekla, da je še daleč od popolnega in bom morala razrezati še kar nekaj peciva, da bo res lepo, ampak verjamem v to, da vaja dela mojstra.

Sem precej velika perfekcionistka, zato mi ni dovolj, da je pecivo samo dobro. Hočem, da je tudi lepo in se vedno trudim za čim lepši videz, saj po mojem mnenju najprej jemo z očmi. Naj že vnaprej povem, da žal ni nobene univerzalne skrivnosti (oziroma je jaz ne poznam) ob upoštevanju katere bi bilo potem vse pecivo lepo razrezano. Z vami lahko delim zgolj svoje nasvete in izkušnje, ki sem jih pridobila do zdaj.

Poleg sem dala tudi primere svojega peciva. Če želite priti do recepta, samo kliknite na ime peciva, ki je drugače obarvano kot preostalo besedilo.

 

Pripomočki za rezanje

Pri rezanju peciva uporabljam štiri pripomočke: nož, papirnate brisačke in včasih ravnilo ter vročo vodo.

Nož za rezanje peciva: nimam posebnega slaščičarskega noža za rezanje peciva, ampak uporabljam kar “nekdanji” nož za rezanje kruha. Ko je odslužil svojemu namenu, je oči zbrusil tiste zobce, ki jih imajo ponavadi noži za kruh in nastal je nož za rezanje peciva. Za zdaj se odlično obnese.

Papirnate brisačke: nož pred vsakim zarezom očistim v papirnato brisačko.

Ravnilo: uporabljam ga samo, ko pečen pecivo za praznovanja, saj takrat želim kocke v velikosti 4×4 cm. Ta velikost lepo paše v papirčke za muffine s premerom 4,5 cm in kocke so ravno prav velike za dva ugriza.

Vroča voda: uporabljam jo zelo, zelo redko in samo pri trši čokoladni glazuri.

Nož za rezanje peciva

Rezanje peciva s čokoladno glazuro

Če ima pecivo na vrhu čokoladno glazuro (olje + čokolada) ga ne razrežem takoj, ko ga vzamem iz hladilnika, saj se čokolada lomi. Ponavadi ga nekaj minut pustim na sobni temperaturi, da se čokolada malo omehča. Ena možnost je tudi ta, da nož pred vsakim rezom namočimo v vročo vodo. Delam bolj hitre in sunkovite ter čim bolj navpične reze- na ta način se mi čokolada ne lomi.
Take so npr. jaffa rezine, kokosove rezine s čokolado in kokosova bajadera.

Če je na vrhu čokoladni ganache, ki se ne strdi, potem ga je lažje rezati hladnega. Veliko pa je odvisno tudi od tega, kako sta glazura in ganache pripravljena. Ni nujno, da je čokolada tako trda oziroma mehka kot pri meni, zato se ravnajte po občutku. Ganache imajo sočne čokoladne rezine z višnjami.

Sočne jaffa rezine

Kokosove rezine s čokolado

Kokosova bajadera

Sočne čokoladne rezine z višnjami

 

Rezanje peciva s kremami in sadnim želejem

Pecivo s kremami in sadnim želejem vedno režem hladno, saj se takrat najlepše reže in najmanj packa. Še posebej pri tem tipu peciva moramo nož nujno po vsakem rezu do čistega obrisati.
Taka peciva so: breskove rezine z grškim jogurtom, borovničeve rezine z belo čokolado, mileram rezine, višnjeve mileram rezine, trikrat peče skutine rezine in čokoladno-malinove mascarpone rezine.

Borovničeve rezine z belo čokolado

Breskove rezine z grškim jogurtom

Čokoladno-malinove mascarpone rezine

Višnjeve mileram rezine

 

 

Rezanje biskvitnega in krhkega peciva

Pri biskvitnem pecivu navadno ni pomembno, da ga režemo hladnega in direktno iz hladilnika. Vse je odvisno od tega, če ima pecivo kremo in kakšna je ta krema. Jaz ga navadno režem še hladnega in z malo manj “sunkovitimi” rezi kot pecivo s čokoladno glazuro. To so npr.: skutino-orehove rezine, sočne skutine rezine z višnjamisočne jabolčne rezine s pudingom in jogurtova pita.

Sočne jabolčne rezine s pudingom

Jogurtova pita s češnjami

 

Najpomembnejša stvar pri rezanju peciva

Po mojem mnenju je najbolj pomembno, da si vzamemo čas, ne hitimo in pecivo razrežemo v miru. Če hitimo, potem nismo več natančni in gre vse narobe. Čas in zbranost sta ključna. Veliko pa pomaga tudi to, če ste že po naravi natančni in perfekcionisti ter strmite k čim lepšim slaščicam.

Če pa nam peciva kljub vsemu ne uspe lepo razrezati, pa ga pred postrežbo še vedno lahko malo zakamufliramo. To lahko naredimo tako da na vsako rezino/kocko nabrizgamo malo smetane ali kreme, dodamo kakšno sadje, naribamo čokolado, posujemo s kokosom ipd.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

 

 

 

 

 

 

3 thoughts on “Nasveti za rezanje peciva

  1. Najlepša hvala 🙂 Moram povedat, da je breskova torta z grškim jogurtom svetovna! Kar nekaj sem jih že naredila, prav tako mileram kocke 🙂 Naslednji teden pa pridejo še jaffa kocke in še ostala vaša peciva. Hvala vam za vse! 🙂

Comments are closed.