Focaccia z rožmarinom

Fokača recept

Focaccia z rožmarinom (po naše fokača) je tipična italijanska jed. Gre za neke vrste kruh, ki se najpogosteje ponudi kot predjed, prigrizek ali kruh ob glavni jedi. Moja focaccia sicer ni čisto klasična in tipična, saj je malo debelejša in bolj “kruhasta”. V Italiji sem namreč vedno jedla tanjše.

Moram reči, da mi je takšna skoraj bolj všeč, ker je mehkejša. Če bi želeli narediti tanjšo, samo povečajte velikost pekača ali pa za eno tretjino zmanjšajte količino sestavin. Še več mojih odličnih receptov za kvašene jedi najdete TUKAJ.

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik). 

Za direktno povezavo do recepta kliknite na ime jedi.

Focaccia z rožmarinom

Namaz iz oliv in mandljev

Focaccio sem postregla skupaj z namazom iz oliv in mandljev. Fantastičen je, mene je njegov okus res navdušil. Nekaj drugačnega, za posebne priložnosti. Namaz je domač in ga pripravljajo na ekološki kmetiji BEM – Sabadin, ki se nahaja na Primorskem. Najdete ga na povezavi: http://www.bem-sabadin.si/sl/proizvodi/product/42-namaz-iz-zelenih-oljk-in-mandljev-170-g

Na voljo imajo tudi druge namaze, ki jih najdete TUKAJ. Vse izdelke v njihovi spletni trgovini dobite z 10% popustom, če uporabite kodo BEM10. Lahko se pa tudi osebno oglasite na njihovi kmetiji, ki se nahaja nad Koprom.

Namaz iz oliv in mandljev
Namaz iz oliv in mandljev

Slovensko ekstra deviško oljčno olje

Focaccia je ena izmed jedi, ki jo moramo nujno pripraviti z ekstra deviškim oljčnim oljem. Brez kvalitetnega oljčnega olja focaccia ne bo okusna. Jaz sem uporabila oljčno olje Slovenske Istre iz ekološke kmetije BEM – Sabadin. Njihovo kmetijo sem tudi že obiskala, zapis najdete TUKAJ.

Poleg “klasičnega” oljčnega olja sem uporabila še njihovo olje z okusom česna in rožmarina. Z njima je bila fokača še bolj fina in aromatična.

Ponudbo njihovega ekstra deviškega oljčnega olja najdete na povezavi: http://www.bem-sabadin.si/sl/proizvodi/category/35-ekstra-deviska-oljcna-olja-bem

Tudi pri nakupu oljčnega olja velja popust s kodo BEM10.

Ekstra deviško oljčno olje BEM

Količina sestavin je za pekač v velikosti 33 x 23 cm.

Sestavine:

Fokača recept
Fokača recept
Fokača recept
Focaccia z rožmarinom
Focaccia z rožmarinom

Postopek priprave:

 1. Moko stresemo v posodo in na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo mlačno vodo. V vodo stresemo kvas in pomešamo.
 2. Po 10 minutah kvas vzhaja in takrat masi dodamo še šest žlic ekstra deviškega oljčnega olja in po robu posujemo sol.
 3. Testo moramo gnesti 15 – 20 minut, da postane mehko, gladko in rahlo svetleče. Najlažje je gnesti s pomočjo kuhinjskega robota.
 4. Zgneteno testo rahlo pomokamo in oblikujemo čvrst in gladek hlebček.
 5. Hlebček pokrijemo s kuhinjskim servetom in ga v toplejšem prostoru vzhajamo približno eno uro, da se količina testa vsaj podvoji.
 6. Vzhajano testo nežno razporedimo po pekaču, ki smo ga prej premazali s tremi žlicami olja.
 7. Testo pokapljamo s petimi žlicami olja. Jaz sem za še boljši okus uporabila ekstra deviško oljčno olje z okusom česna in rožmarina.
 8. S konicami prstov v testo naredimo vdolbinice, da dobimo tipičen izgled focaccie. Nato jo ponovno pokrijemo in vzhajamo še 20-30 minut.
 9. Po drugem vzhajanju focaccio radodarno posujemo z začimbami in grobo mleto morsko soljo.
 10. Pečemo jo v pečici ogreti na 180 °C približno 30 minut, da se zgornji del obarva zlatorjavo.
 11. Focaccia z rožmarinom je najboljša sveže pečena. Lahko jo jemo brez dodatkov, odlična je skupaj s pršutom … Jaz sem jo postregla z namazom iz oliv in mandljev.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Focaccia z rožmarinom

2 thoughts on “Focaccia z rožmarinom

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.