Šunka v testu

Šunka v testu

Šunka v testu je ena izmed jedi, ki nikakor ne sme manjkati na mizi obloženi z velikonočnimi jedmi. Poleg slastne orehove potice po receptu mame Ivane (klik za recept) je to moja najljubša velikonočna jed. Šunka v testu je najboljša takrat, ko je še rahlo topla in je testo še čisto mehko ter šunka zelo sočna.

Poglejte si še več mojih velikonočnih receptov (za recept kliknite na ime jedi):

Moje recepte lahko spremljate tudi na INSTAGRAM profilu (klik, klik).

Šunka v testu

Šunka v testu

Šunka v testu

 

Sestavine za  šunko v testu:

 • 1 kg prekajene šunke v kosu
 • 500 g bele gladke moke
 • 1 žlica sladkorja
 • 330 ml toplega mleka
 • 25 g svežega kvasa
 • 120 ml olja
 • 2 žlički soli
 • 1 jajce za premaz

Postopek priprave šunke v testu:

 1. Če šunka še ni skuhana, jo damo v velik lonec in prekrijemo s hladno vodo. Na srednje močnem ognju jo kuhamo eno uro, nato pa pustimo v vodi, dokler se ne ohladi.
 2. V večjo posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo stresemo sladkor in vlijemo toplo mleko. V mleko nadrobimo kvas, pomešamo in pustimo 15 min, da vzhaja.
 3. Nato po robu posujemo sol in dodamo olje. Testo gnetemo približno 15 minut, dokler ni lepo gladko in mehko. Po potrebi lahko dodamo še malo moke.
 4. Zgneteno testo v toplem prostoru vzhajamo eno uro, da se količina podvoji.
 5. Vzhajano testo razvaljamo na debelino 1 cm. Na sredino damo šunko in jo z vseh strani zavijemo v testo. Če nam ostane testo, lahko iz njega spletemo kito in jo položimo na vrh.
 6. Šunko damo v pekač obložen s papirjem za peko, tako da je spoj testa na dnu. Premažemo jo z razžvrkljanim jajcem in prebodemo z leseno palčko.
 7. Pečemo jo na 180 °C. Po 20 minutah jo pokrijemo s papirjem za peko in nato pečemo še 40 minut. Zadnjih nekaj minut jo odkrijemo, da se lepo zapeče in dobi zlato-rjavo barvo.
 8. Takoj, ko je pečena, jo za 10 min pokrijemo z vlažno servieto, da skorja ostane mehka.

Nove recepte lahko spremljate z všečkanjem FB Leaneen ali na Instagramu.

Šunka v testu